WINNAAR
ARIE
KEPPLER
PRIJS 2018
MOOI NOORD-HOLLAND
Stedelijke verdichting

Categorie

Herbestemming en hergebruik
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
W99
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Woongebouw en bedrijfsruimte
Adres
Weesperzijde 99
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2016
(Bruto) Oppervlak (m2)
5600m2
Bouwsom (euro)
€3.750.000.-

Algemene toelichting op het project

W99 is de herbestemming van de voormalige Uthermolen fabriek en het latere kantoor van de brandweer. Het complex is een verzameling karakteristieke gebouwen gelegen aan de Amstel in Amsterdam. Lingotto heeft samen met de groep bewoners en naar ontwerp van Hund Falk architecten en Fact Architects dit complex getransformeerd naar 22 woningen, een commerciële ruimte met parkeergarage en een gemeenschappelijke tuin. Het bestaande monumentwaardige orde 2 complex is gerestaureerd, getransformeerd en tevens voorzien van nieuwe uitbreidingen.

De belangrijkste toevoeging is de bekroning van het bouwdeel aan de Amstel met twee nieuwe verdiepingen. Met het toevoegen van de bekroning krijgt het gebouw een nieuwe vertaling van de klassieke driedeling plint-middenbouw-kroon. De hoofdstructuur van het ontwerp is bepaald door de bestaande hoofddraagconstructie. De royale trappenhuizen en de corridor op de tweede verdieping zijn behouden. De nieuwe toevoegingen zijn duidelijk afleesbaar en reageren subtiel op verhoudingen, ritmes en reliëf van de bestaande bebouwing. De nieuwe materialen zijn hoogwaardig, onderhoudsarm en duurzaam.

De gevels markeren een volgende stap in de rijke historie van het door de jaren heen gegroeide complex als afspiegeling van een steeds veranderend gebruik. De nieuwe bekroning verzelfstandigt zich in vorm en materiaal en zoekt in hoogte aansluiting bij de straatwand. Tegelijkertijd wordt op subtiele wijze aangesloten bij de bestaande onderbouw. De loodsen op het binnengebied zijn grotendeels behouden maar voorzien van een grote daktuin. Onder het verhoogde dek parkeren de auto’s en de fietsen.

Doordat de 700m2 bitumineuze daken plaats maakt voor daktuinen is het binnengebied voor alle omwonende drastisch vergroend. De bewoners hebben allemaal hun eigen woning binnen het casco kunnen realiseren. Dit levert een zeer divers pallet van bijzondere interieurs op. De meeste woningen hebben twee lagen, met een eigen entree aan de straat of ontsloten aan de bestaande corridor. Vrijwel alle woningen hebben een eigen tuin, of buitenruimte.

 

Indiener

Naam indiener
Floris Hund

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Hund Falk architecten en Fact architects
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Floris Hund, Elsbeth Falk en Peer Glandorff

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Lingotto Ontwikkeling bv

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Bouwgroep Moonen, Strackee bouwadviesbureau, Huygen Installatie Advies, DPA Cauberg Huygen
Naam fotograaf
Luuk Kramer en Peer Glandorff

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending