Categorie

Identiteit en icoonwaarde, Stedelijke vernieuwing

Projectgegevens

Naam project
PC Hooftstraat 170-176
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Woongebouw
Adres
PC Hooftstraat 170-176
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2017

Algemene toelichting op het project

In het luwe deel van de hoofdstedelijke PC Hooftstraat, tussen de van Baerlestraat en het Vondelpark, is een nieuw appartementengebouw gerealiseerd. Het gebouw bevat 4 appartementen, twee dubbellaagse onderin en bovenin het gebouw en twee enkellaagse appartementen in het midden.

De oorspronkelijke bebouwing van twee panden op deze plek is ook in de nieuwbouw leesbaar. Een ritme van horizontale en verticale lijnen vormt de basis voor de open en gesloten geveldelen. Het gebouw past in de ritmiek van de straatwand, zonder de 19e eeuwse detaillering te herhalen. De gevel is gematerialiseerd in lichte Portugese kalksteen banden en vlakken en warmrode lange Deense bakstenen, gestapeld tot penanten. De natuursteen dorpels krommen subtiel buiten het gevel-vlak en ook de gootlijst kent een licht getrapte detaillering.

De kozijnen liggen verdiept en de neggen worden voorzien van houten louvre-luiken. Voor de kozijnen komen verfijnde messing hekwerken, dof uitgevoerd, en ook de entreedeur is vermessingd. De dakkapellen lopen vanuit de onderbouw door qua belijning en zijn ook bekleed met natuursteen. Natuursteen leien en zinken randen vormen de afwerking van het schuine dak. De achtergevel heeft grote uitkragende balkons en glaspuien met zicht naar het park. Het lichte natuursteen en de rode baksteen komen in de tuingevel terug in de vorm van penanten en gevelbanden.

Het gebouw bevat een WKO installatie en is voorzien van een WTW ventilatiesysteem en laagtemperatuur vloerverwarming.

Indiener

Naam indiener
Marc Prosman

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Marc Prosman Architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Marc Prosman

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Ivemo BV en Saturnus II BV

Betrokken partijen

Naam fotograaf
Luuk Kramer

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending