WINNAAR
ARIE
KEPPLER
PRIJS 2018
MOOI NOORD-HOLLAND
Sociale cohesie en leefbaarheid

Categorie

Identiteit en icoonwaarde

Projectgegevens

Naam project
Kindercampus Zuidas
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
School met kinderdagverblijf en gymzaal
Adres
Antonio Vivaldistraat 15
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2016
(Bruto) Oppervlak (m2)
3900m2
Bouwsom (euro)
€3.850.000

Algemene toelichting op het project

Kindercampus Zuidas is een gebouw waar kinderen van 0-12 jaar de hele dag kunnen leren en spelen. Een houten iconisch schoolgebouw in een ruige natuurlijke setting. Het is een lichte en frisse school met een bruisend centraal gelegen hart. Het gebouw is in fases gebouwd en deels op locatie verplaatst. In de toekomst wordt er nog een bouwlaag met lokalen opgebouwd. De gymzaal boven op de school wordt ook door andere scholen en sportverenigingen gebruikt.

Het gebouw is alzijdig georiënteerd op een verscheidenheid van verschillende natuurlijke buitenruimtes. Herkenbaar aan zijn gevel van ruig hout en glanzend aluminium met grote ramen. Intern is het gebouw georganiseerd rondom het centrale speellokaal, de plek voor alle leeftijden. Een tribunetrap maakt de verbinding met de bovengelegen bibliotheek. Het gebouw is opgebouwd uit gestandaardiseerde elementen, zowel in opbouw als in afmetingen. Afhankelijk van de achterliggende ruimtes en oriëntatie op de zon hebben de gevelelementen een specifieke invulling gekregen, met veel glas en bekleed met glimmend aluminium plaatmateriaal.

Voorlangs zijn ruige houten delen verdeeld in banden over de gevel. Het wisselende ritme van de houten delen, afmetingen en richting van de schorszijde, geven een geraffineerd gevel patroon. Met deze houten structuur is een evenwicht gezocht tussen maximaal daglicht en minimale warmtelast in de ruimtes. De houten geveldelen samen met de luifels zorgen voor een natuurlijke zonwering. De afwerking van het interieur is eenduidig. Met rustige grijze vloeren en met hout beklede wanden.

Het onderwijs dat wordt geboden is volgens de doorgaande leerlijn. Met als uitgangspunt dat kinderen van opvolgende leeftijden ongedwongen met elkaar in contact komen. De school is opgedeeld in clusters naar leeftijdsgroep. De groepsruimtes worden gekoppeld door tussenruimtes die ook gebruikt worden door de tussen en -naschoolse opvang. De opzet van de school en verbondenheid met zijn omliggende natuurlijke buitenruimtes zorgen ervoor dat de kinderen en leraren hier op een zeer bijzondere en prettige wijze kunnen leren en spelen. De buitenruimtes rondom de school zijn verschillend in opzet. Er zijn natuurspeelplekken gerealiseerd, met waterpomp, waterval, strandje en klimbomen en een verhardspeelveld en fietsbaan / Kiss and ride zone.

 

Indiener

Naam indiener
Peer Glandorff

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Fact Architects en Hund Falk architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Peer Glandorff en Floris Hund

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Gemeente Amsterdam

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Duyst & Projecten, Ruimte en Duurzaamheid Gemeente Amsterdam, het Wilde Land en Zandraket Niemann, DWA, Hodes-bouwsystemen BV
Naam gebruiker
Kindercampus Zuidas
Naam fotograaf
Jeroen Musch

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF