Categorie

Identiteit en icoonwaarde, Leefbaarheid en sociale cohesie, Stedelijke vernieuwing

Projectgegevens

Naam project
Kind- JeugdCentrum Heliomare (KJC)
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Gecombineerde diensten v. kinderen met een beperking: (voorgezet) speciaal onderwijs, revalidatie en 4 sportzalen (NOC*NSF), een expertisecentrum/kliniek, plaza/restaurant, Zwembad
Adres
De Velst 1
Plaats
Heemskerk
Gemeente
Heemskerk
Gerealiseerd in
2017
(Bruto) Oppervlak (m2)
BVO: 12.000 m2
Bouwsom (euro)
€ 14.364.783 excl. BTW

Algemene toelichting op het project

Kind- Jeugd Centrum Heliomare en een Multifunctionele sportaccommodatie in Heemskerk

De gemeente Heemskerk werkt aan de stedelijke vernieuwing van plangebied De Velst. Door een samenwerking met Heliomare (revalidatie) werd in 2017/2018 een Kind- en Jeugdcentrum gerealiseerd. Het centrum met ruim 500 kinderen van 0-20 jaar met een lichamelijke, verstandelijke, meervoudige of sociaal-emotionele beperking, voorziet in onderwijs, revalidatie en sport. In het gebouw is een Multifunctionele Sportaccommodatie geïntegreerd met 4 sportzalen en een zwembad (tevens voor de buurt) en een revalidatie-polikliniek voor de hele provincie Noord Holland.

Het gebouw, een compact robuust bouwblok van ruim 12.000 m2 met in het centrum een publieke plaza met restaurant en vergaderfaciliteiten met patio, heeft een open uitstraling naar de omgeving met rondom een veranda, een intermediair tussen leeromgeving en de buitenwereld. De omringende openbare ruimte wordt een park met speelplekken voor kinderen van alle leeftijden en heeft parkeerplekken voor busjes rondom het gebouw.

De mate van zelfstandigheid van de kinderen loopt uiteen. Veel kinderen maken gebruik van hulpmiddelen waaronder een grote verscheidenheid aan rolstoelen: een uitdaging om een toegankelijk en veilig gebouw te ontwerpen, dat enerzijds zo gewoon als mogelijk is met een vriendelijke uitnodigende sfeer en anderzijds speciaal waar nodig. Er zijn slimme opbergplekken voor rolstoelen en andere hulpmiddelen bedacht, uit het zicht, want we wilden geen ‘tilliftensfeer’.

Multifunctioneel flexibel gebouw met ruimtelijke diversiteit

Flexibiliteit was een expliciete vraag van de opdrachtgevers. De toekomstgerichte constructie, een flexibel casco, een goede logistiek, bestaande uit een kolommenstructuur met grote overspanningen, voorziet in vloervelden met maximale indelingsvrijheid, zodat het gebouw kan verglijden naar een steeds weer te veranderen stelsel van grote, kleine, levendige en rustige ruimtes.

De hoofdopzet is gebaseerd op een helder circulatieschema, zonder doodlopende gangen, dat de kinderen structuur biedt en de mogelijkheid geeft rondjes te rijden in hun rolstoel. De vier NOC-NSF sportzalen met zwembad zijn geclusterd, dit sportcentrum met zijn eigen constructieprincipe en dynamiek is geluidstechnisch en gebruikstechnisch gecompartimenteerd van de rest van het gebouw. Ernaast ligt de plaza, een publieke en centrale ontmoetingsplek met een oostelijke en westelijke hoofdentree. In het centrum van de plaza is het dubbelhoge restaurant gelegen.

Indiener

Naam indiener
Marlies Rohmer

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Marlies Rohmer Architects & Urbanists
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Marlies Rohmer

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Stichting Heliomare Onderwijs (Leo Kicken) en Gemeente Heemskerk (Yvonne Hakze)

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Bouwadviesbureau Strackee, Van Zanten Raadgevend Ingenieurs (ZRi) DPA Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs en Pellikaan Bouwbedrijf
Naam gebruiker
Stichting Heliomare Onderwijs en Gemeente Heemskerk
Naam fotograaf
Thea van den Heuvel, Marcel van der Burg en Daria Scagliola

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending