Categorie

Identiteit en icoonwaarde, Leefbaarheid en sociale cohesie, Stedelijke vernieuwing

Projectgegevens

Naam project
Het entreepark en paviljoen Amsterdam UMC, locatie AMC
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Entreepark en entreepaviljoen van het ziekenhuis
Adres
Meibergdreef 9
Plaats
Amsterdam Zuidoost
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2021
(Bruto) Oppervlak (m2)
2.000 m2 BVO entreepaviljoen; 2.500 m2 brug- en voetgangersdek; 3 ha buitenterrein waarvan ca. 1,5 ha park en ca. 1,5 ha parkeren en infrastructuur.
Bouwsom (euro)
EUR 20.000.000 excl. BTW

Algemene toelichting op het project

Het entreepark en paviljoen Amsterdam UMC, locatie AMC vormen samen een stimulerende en inspirerende omgeving waarin de relatie met de buurt, een gastvrij welkom, gezondheid en ontmoeten centraal staan. Op de plek waar ooit een grote parkeergarage en een brede rondweg het contact tussen het gebouw en de buurt blokkeerde ligt nu een park, waarmee tussen het ziekenhuis en de omliggende buurt doorzichten en routes worden geïntroduceerd. Het midden in dit park gelegen, organisch vormgegeven entreepaviljoen geeft bezoekers een royaal welkom. De inrichting van het groen biedt een heldere oriëntatie en stimuleert keer op keer tot bewegen en ontmoeten, waardoor gezondheid en welzijn van patiënten, medewerkers, studenten én buurtbewoners centraal staan. Het park kent een rijke schakering aan plekken waardoor uiteenlopende gezelschappen er gelegenheid vinden tot ontmoeten, van bankjes waarop een gesprek met de arts kan worden voorbereid tot grote voorstellingen in de collegezaal in de buitenlucht. Zo herdefinieert het entreepark van het Amsterdam UMC locatie AMC de positie van het ziekenhuis van een introverte, medische machine tot een stimulerende en gastvrije ontmoetingsplek midden in de 21e eeuwse samenleving. Het ontwerp voor het nieuwe entreegebied opent het gesloten, institutionele gebouw naar zijn omgeving door een park met entreepaviljoen toe te voegen op de plek waar eerst alleen parkeren was. Het ziekenhuis krijgt een nieuw, representatief gezicht naar buiten waarbij de ziekenhuisfaciliteiten – zowel binnen als buiten - beter toegankelijk worden voor de buurt. Centraal in het park ligt het entreepaviljoen, dat sterk contrasteert met de monoliet door zijn kleinschaligheid, heldere, intuïtieve routing, vriendelijk materiaalgebruik en zicht op het groen in de omgeving. Zo krijgen bezoekers een warm welkom en een veilige ontvangst. In dit entreepark, waarin groen de hoofdrol speelt, staan bewegen en het prikkelen van de zintuigen centraal. Zo draagt het nieuwe entreegebied bij aan een gezonde stad, waarin voorkomen beter is dan genezen. Zowel in het park, op het voetgangersdek als in het paviljoen staat ontmoeten centraal. De verblijfskwaliteit is overal hoog en de mogelijkheden tot samen komen zijn divers. Patiënten, medewerkers, bezoekers en buurtgenoten kunnen elk op hun eigen, vanzelfsprekende manier samen zijn.

Indiener

Naam indiener
Maartje Nuy

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Temp.architecture & Studio Nuy van Noort in samenwerking met Studio BLAD
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Maartje Nuy / Tom Bergevoet

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Amsterdam UMC, Directoraat Huisvesting & Techniek

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Installaties en bouwfysica: Nelissen Ingenieursburo BV - Constructies: Pieters Bouwtechniek Amsterdam - Bouwkosten: Bremen Bouwadviseurs - Bouwmanagement: BBC Bouwmanagement - Civiele techniek: Gryllus Advies
Naam gebruiker
ziekenhuis Amsterdam UMC, locatie AMC
Naam fotograaf
Ewout Huibers / Wouter Jansen / Gerritjan Huinink / Onno Valk (naamsvermelding staat bij iedere foto in de bestandsnaam)

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending