Categorie

Identiteit en icoonwaarde, Klimaatadaptatie, duurzaamheid en energietransitie, Stedelijke vernieuwing

Projectgegevens

Naam project
HAUT Amsterdam
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Woningbouw
Adres
Korte Ouderkerkerdijk 1, 1096 AC
Plaats
Amsterdam Oost
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2022
(Bruto) Oppervlak (m2)
14.500 m2

Algemene toelichting op het project

Het kavel van HAUT aan de Amstel ging bij de verkoop niet zonder meer naar de hoogste bieder. De gemeente Amsterdam liet zowel architectonische kwaliteit als duurzaamheid in het bod meewegen. Het geselecteerde plan is een houten woontoren van 21 verdiepingen, één van de hoogste houten gebouwen ter wereld. Het innovatieve project draagt eraan bij om hout als constructief bouwmateriaal wereldwijd opnieuw op de kaart te zetten.

DUURZAAMHEID –

In tegenstelling tot beton en staal wordt bij de productie van hout netto geen CO2 uitgestoten. In hout ligt juist CO2 opgeslagen. Bovendien is hout hernieuwbaar wanneer het wordt gewonnen uit duurzame productiebossen. Ook op andere fronten is HAUT een voorbeeld voor innovatieve duurzaamheid. Het gebouw is uitgerust met zonnepanelen op het dak en in de gevel, een koude-bron in de bodem, sensor-gestuurde installaties met lage-temperatuur vloerverwarming en -koeling, nestkasten voor vogels en vleermuizen, laadpunten voor elektrische deelauto’s en een daktuin met regenwateropslag.

HYBRID TIMBER -

De dragende structuur van HAUT is gemaakt van cross-laminated hout (CLT) -panelen, die off-site worden vervaardigd, waardoor een afvalarme productie en een snelle en schone montage ter plaatse wordt gewaarborgd. Er is geen standaard regelgeving voor hoogbouw in hout. Het ontwerpteam zorgt voor extra tijd en aandacht in technische innovatie en veiligheid. De vloeren en wanden zijn van hout, maar een volledig houten constructie is in waterrijk en winderig Amsterdam niet mogelijk. Daarom zijn de fundering, kelder en liftkern uitgevoerd in beton.

HAUTE ARCHITECTURE -

Een voordeel van houtconstructie is dat het een hoog niveau van aanpassing mogelijk maakt om op maat gemaakte ‘haute architecture’ te maken. CLT-panelen zijn gemakkelijk aan te passen en bieden eerste kopers een keuze in de grootte van hun appartement, het aantal verdiepingen, de lay-out en de plaatsing van dubbele hoogtes, loggia's en balkons. In tegenstelling tot de meeste houten gebouwen zijn alleen de binnenmuren van HAUT dragend, waardoor grote kamerhoge ramen in de gevel mogelijk zijn. Het onregelmatige patroon van balkons en de uitgesproken, dubbele hoge ruimtes met uitzicht op de Amstel maken de architectuur van HAUT opvallend onderscheidend.

Indiener

Naam indiener
Team V Architectuur

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Team V Architectuur
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Do Janne Vermeulen

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Lingotto

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Arup, J.P. van Eesteren, Gemeente Amsterdam
Naam fotograaf
Jannes Linders

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending