Categorie

Identiteit en icoonwaarde, Klimaatadaptatie, duurzaamheid en energietransitie
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
Gezondheidscentrum Marine
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Gezondheidscentrum voor de Marine
Adres
De Nieuwe Diep 27
Plaats
Den Helder
Gemeente
Den Helder
Gerealiseerd in
2022 (in gebruikname juli 2022)
(Bruto) Oppervlak (m2)
2990 m2
Bouwsom (euro)
EUR 6.535.600

Algemene toelichting op het project

Gezondheidscentrum | Nieuwe Haven

Het gezondheidscentrum is de vervanging van de oude “Ziekenboeg” in de marinehaven van Den Helder. Het gebouw huisvest alle medische diensten van het marine bedrijf. Het gebouw bevindt zich pal tegenover de ankerplaats van het vlaggeschip Zr. Ms. Karel Doorman. Een winderige locatie waar het gebouw wordt blootgesteld aan de barre weersomstandigheden van het zeeklimaat. Het gebouw is ingericht op die omstandigheden in vorm en materiaalgebruik. De windgeleiding vanuit de heersende zuidwestenwind in combinatie met luwte- voorzieningen voor de entrees zijn bepalend voor de gebouwvorm en plattegrondorganisatie. Gevel en dak zijn ingeplakt met EPDM en gaan naadloos in elkaar over. Het gebouw is geïnspireerd op de “look and feel” van de marineschepen. Als luwtevoorziening zijn de patio’s opgenomen als “insnedes” in het gebouw. Hiermee konden ook een groot aantal van de bestaande bomen gespaard blijven. Dakoverstekken en de zonneluifel waarborgen een goed binnenklimaat en dragen bij aan een luw buitenklimaat door overdruk bij stevige wind. Het interieur van het gebouw is zichtbaar vanuit deze patio’s, die door toepassing van houtondersteunde vliesgevels en wandbekledingen een warme en gastvrije uitstraling heeft. Andersom is vanuit het gebouw zicht op de patio’s en de groene omgeving van binnenuit beleefbaar. Het gebouw draagt op die manier bij aan de stressreductie. De entreepatio zorgt ervoor dat je centraal in het hart van het gebouw binnenkomt, waarbij het gebouw zich voor je als het ware ontvouwt. Vanaf de frontoffice balie zijn nagenoeg alle klantruimten van het gebouw te overzien. Het draagt bij aan een gevoel van veiligheid en overzicht waardoor mensen eenvoudig de weg kan worden gewezen. De meeste behandelruimten bevinden zich aan de noordgevel met uitzicht over de haven. Deze noordoriëntatie maakt zonwering aan die zijde overbodig. Omwille van de privacy is de glasgevel voorzien van een zeefdruk. Het wit geëmailleerde glas geeft veel licht terug ondanks de noordoriëntatie.

Indiener

Naam indiener
Maarten Overtoom

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
GeO Architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Maarten Overtoom, Jan Verberne

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Rijsvastgoedbedrijf

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Opdrachtnemer: Aannemersbedrijf Tuin Den Helder, constructie: Bouwadvies WFO
Naam gebruiker
Marinebedrijf
Naam fotograaf
Lex Overtoom

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending