Categorie

Herbestemming, hergebruik en transformatie, Identiteit en icoonwaarde, Klimaatadaptatie, duurzaamheid en energietransitie

Projectgegevens

Naam project
EDGE Amsterdam West
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Kantoorgebouw
Adres
Basisweg 10
Plaats
Amsterdam West
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2021
(Bruto) Oppervlak (m2)
60.000 m2

Algemene toelichting op het project

Door de oorspronkelijke visionaire opzet van dit jaren '70 kantoorgebouw, met open kantoorvloeren-concept en de degelijkheid van constructie en materialen, kon het in 2022 worden getransformeerd in een toekomstbestendig kantoor. Het gebouw bevindt zich aan de Basisweg 10 in de transformerende buurt van Amsterdam West. Het bestaat uit 7 unieke bouwlagen in de vorm van 8 klavers rond het centrale groene hart voor de kantoren.

Gebouwd voor de toekomst 

Het gebouw is oorspronkelijk ontworpen door A.N. Oyevaar, van het bureau Oyevaar, Stolle en Van Gool, de voorloper van het huidige de Architekten Cie. De intentie van opdrachtgever Sociaal Fonds Bouwnijverheid (SFB) was het bedrijf met dit gebouw een eigen gezicht te geven. De oorspronkelijke indeling had een sociaal-maatschappelijk doel: gelijkwaardigheid. Het werd daarom een kantoortuin met open kantoorvloeren, toentertijd een noviteit in Nederland. Net als de octagon die Oyevaar als basisvorm koos om de menselijke maat in de omvangrijke opgave te brengen.

Werken in een ‘mini-samenleving’ van 7.000 m2

Deze toenmalige visionaire opzet vormt de kracht in het nieuwe ontwerp. De vrij indeelbare kantoorvloeren van ieder 7.000 m2 zijn nu aanlokkelijke, open ruimten die functies combineren. Een soort mini-samenlevingen waar (toevallige) ontmoetingen tussen werknemers plaatsvinden. Allen met zicht op en toegang tot het hart van het gebouw; een indrukwekkend groen atrium. Glazen koepel opent het hart van het gebouw Daar waar in het oorspronkelijk ontwerp weinig contact met de buitenwereld en licht was, verwelkomt het atrium nu daglicht in het centrum van het gebouw via een groot glazen dak. Hiermee is de karakteristieke open ringvorm van het kantoorgebouw intact gebleven, en is het lege hart weer onderdeel van de organisatie.

Slim, gezond en duurzaam tegelijk zijn

EDGE Amsterdam West is een opmerkelijk gezond en duurzaam dankzij het geavanceerde technologieplatform van het bedrijf. In Smart Building EDGE Amsterdam West worden de hoogste niveaus voor duurzaamheid en gezondheid gerealiseerd: BREEAM Outstanding en WELL Platinum. En het is zelfs al ‘Paris Proof 2050’. Het gebouw is aardgasvrij en energie positief.

Indiener

Naam indiener
Ernst van Raaphorst

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
De Architekten Cie. B.V.
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Branimir Medic, Eric van Noord

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
EDGE Technologies

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Installatieadvies: DWA, Veenendaal Bouwfysisch, brand en akoestisch: DGMR constructeur/structural engineer: Van Rossum, Amsterdam, SID, Leiden (Atriumdak) bouwsom/costs: BBN, Rotterdam
Naam fotograaf
Your captain, Ernst van Raaphorst

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending