Categorie

Herbestemming en hergebruik, Identiteit en icoonwaarde, Leefbaarheid en sociale cohesie
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
De Boel
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Appartementen, kantoorruimte, ondernemersboxen, garages, daktuin
Adres
De Boelelaan 403 t/m 767
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2017
(Bruto) Oppervlak (m2)
20780
Bouwsom (euro)
20.000.000

Algemene toelichting op het project

De Boel is de nieuwe naam van een bestaand flatgebouw aan De Boelelaan dat door Hans van Heeswijk architecten ingrijpend is getransformeerd tot een eigentijds en gewild woon-werkgebouw. Hiervoor is het gebouwconcept “Share and Create” ontwikkeld dat voorziet in 154 compacte, betaalbare woningen voor starters gecombineerd met hoogwaardige gedeelde voorzieningen. Op de 1e verdieping heeft opdrachtgever Vesteda haar hoofdkantoor gevestigd.

Opwaardering gebouw

Het flatgebouw uit 1964 had een gesloten en anonieme uitstraling. Bij het ontwerp is gezocht naar ingrepen om het gebouw weer uitnodigend te maken. De betonnen liftschachten zijn voorzien van de gebouwnaam 'De Boel' en tonen zich als rustige donkere bakens terwijl de entreehallen en trappenhuizen met hun felle kleuren opvallen en goed zichtbaar zijn. De gesloten kantoorgevels op de eerste verdieping zijn vervangen door volglazen gevels over de hele lengte van het gebouw. Hierdoor ontstaat een grote etalage, die voor exposure en dynamiek in dit gebied zorgt. De eerder zo gesloten garageboxen op de begane grond zijn voorzien van glazen deuren en geschilderd in felle kleuren. De boxen kunnen flexibel gebruikt worden door ondernemers, pop-up stores en als garages voor elektrische auto’s. De muurschildering met steigerende stier van kunstenaar Victor Ash op de kopgevel versterkt de identiteit van het gebouw en zorgt voor herkenbaarheid.

Daktuin

De daktuin op de 9e verdieping is onderdeel van het Share and Create concept en biedt een unieke ontmoetingsplek aan bewoners en medewerkers. Het uitzicht rondom is spectaculair. Het groene dak geeft een stukje natuur terug aan de stad en is uitgevoerd als polderdak met een buffercapaciteit van 50.000 liter water. Het water wordt gebruikt voor de irrigatie van de beplanting en zorgt voor minder druk op de riolering.

Kantoor

De kantoorlaag op de eerste verdieping is volledig gestript. Het oorspronkelijke betonskelet is in het zicht gelaten en draagt bij aan een stoere uitstraling. Samen met de royale verdiepingshoogte ontstaat een loftachtige ruimtelijkheid. Het interieur is duurzaam en circulair ingericht. Hergebruikt kantoormeubilair is aangevuld met vintage meubilair.

Door alle ingrepen is het bestaande gebouw getransformeerd van stedelijke barrière naar een uitnodigende en verbindende schakel tussen de Zuidas en Gelderlandplein.

Indiener

Naam indiener
Stephanie Haumann

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Hans van Heeswijk architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Dick de Gunst en Stephanie Haumann

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Vesteda

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Van Rossum Raadgevende Ingenieurs constructeur, Huygen Installatie Advies, Karres + Brands beplantingsplan daktuin
Naam gebruiker
Vesteda en bewoners
Naam fotograaf
Ossip van Duivenbode, Anne van Houwelingen, Dick de Gunst

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending