Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Leefbaarheid en sociale cohesie, Transformatie landelijk gebied

Projectgegevens

Naam project
De Blaricummermeent
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Nieuwbouwwijk en bedrijvenpark
Adres
Deltazijde
Plaats
Blaricum
Gemeente
Blaricum
Gerealiseerd in
vanaf 2003 tot heden
(Bruto) Oppervlak (m2)
120 ha
Bouwsom (euro)
-

Algemene toelichting op het project

De Blaricummermeent is een plan voor circa 750 woningen en 18,5 hectare bedrijvenpark. Het plan kenmerkt zich door de “Blaricumse opzet” met slingerende wegen en een groene uitstraling. Een belangrijk onderdeel is de aanleg van een nieuwe rivier de Meentstroom, op de plek waar ooit de Tweede Eem liep. De Meentstroom verbindt het bestaande water uit de wijk Bijvanck met het Gooimeer. De Meentstroom loopt in twee verschillende delen van het plan: Stroom en Delta. Deelplan Stroom is het hoger gelegen gedeelte en grenst aan de Bijvanck. Het deelgebied Delta is lager gelegen, met een woonmilieu gericht op het water.

Ten behoeve van de veiligheid is de huidige Gooise Zomerkade opgewaardeerd tot keurhoogte, in deze dijk is een keersluis aangelegd zodat er een waterverbinding met het Gooimeer ontstaat. De keersluis is als snede in de dijk vormgegeven. De sluis is aan de binnenzijde bekleed met hout, zo vormt het een warme entree per boot.

De dichtheid van het plan bedraagt circa 20 woningen per hectare. De architectuurstijl is eigentijds Blaricums met veel hout en riet. De woningen zijn allen gasloos.

De infrastructuur kenmerkt zich door rechte woonstraten die gebaseerd zijn op de oude polderverkaveling, slingerende verzamelwegen en gebiedsontsluitingswegen met een herkenbare laan beplanting. De profielen zijn smal qua opzet en hebben een zeer groen karakter. Waar de wegen samenkomen ontstaan pleinen. Op deze pleinen worden grote bijzondere bomen voorgesteld die als herkenningspunt voor de wijk dienen. Aan de pleinen zijn de appartementengebouwen gelegen die zijn vormgeven als grote villa.

Het groen in de Blaricummermeent is geconcentreerd in een lineair park dat langs de nieuwe rivier loopt. Het 2,5 kilometer lange park verbindt het bestaande groen in de naastgelegen buurt de Bijvanck met het recreatiegebied Voorland Stichtsebrug. De rietoevers langs de rivier dienen als ecologische verbinding met de natuuroevers van het Gooimeer. Het park dat aan de oostzijde van de rivier ligt, vormt een openbaar toegankelijke oever voor alle bewoners van Blaricum. Het krijgt een bijzondere inrichting van vaste planten en grassen. De kleur van de beplanting verloopt van cultuurlijk bont in het zuiden tot natuurlijk groen bij het Gooimeer.

Indiener

Naam indiener
Martine van Vliet

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Atelier LOOSvanVLIET
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Martine van vliet

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Rob Hoksbergen namens gemeente Blaricum

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Bureau B+B, Jacqueline van der Kloet, Urban mangement, RHDHV, Movares, Stadskwadraat, Impuls
Naam gebruiker
inwoners van de Blaricummermeent
Naam fotograaf
Martine van Vliet en Ricky Rijkenberg

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending