NOMINATIE
ARIE
KEPPLER
PRIJS 2018
MOOI NOORD-HOLLAND
Hergebruik en herbestemming

Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Herbestemming en hergebruik, Stedelijke vernieuwing

Projectgegevens

Naam project
Brouwerij de Werf
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Brouwerij met proeflokaal en evenementenzaal
Adres
Paktuinen 6
Plaats
Enkhuizen
Gemeente
Enkhuizen
Gerealiseerd in
2018
(Bruto) Oppervlak (m2)
1041 m2

Algemene toelichting op het project

Enkhuizen kent een rijke historie aan bierbrouwerijen. Ooit waren er meer dan 25 brouwerijen in deze 650 jaar oude VOC-stad. Echter, de stad kent al 200 jaar geen brouwerij meer. Brouwerij en Proeflokaal de Betonning startte in 2016 de ontwikkeling om in een voormalige scheepswerf een brouwerij met proeflokaal en evenementenzaal te realiseren. Het gebouw, dat sinds 2006 leeg staat vanwege brand, was sterk in verval geraakt. Dit project verrijkt de stad, stimuleert activiteit in de haven, geeft een enorme verbetering aan het straatbeeld en draagt sterk bij aan de gewenste stedelijke vernieuwing. De realisatie kenmerkt zich door een bouwteamproces met lokale partijen. Dat zorgde voor uitzonderlijke betrokkenheid en hechte samenwerking. Ook was er een constant spannend spel tussen architectuur en budget.

De eerste ontwerpbeslissing was het strippen van het gebouwen en het te ontdoen van alle toevoegingen. Het werd teruggebracht naar de oorspronkelijke industriële vorm. Dit betekende ook bouwkundig herstel van de gevel, het verzwaren van de bestaande constructie en het terugbrengen van de gekoppelde strookramen aan de bovenzijde. Het ontwerp draait om de tweesplitsing van het gebouw en de plaatsing van een indrukwekkend glazen midden element in de dwarsrichting. Dit markeert zowel de entree aan de straat- als de havenzijde en geeft bewoners en wandelaars aan de straatzijde weer een doorkijk naar de haven.

De abstracte contour die ontstond na het strippen is nadien versterkt door gevel en dak beide in EPDM uit te voeren. Goten waren niet meer noodzakelijk doordat het water van het dak over de gevel loopt, direct naar een strook Cortenstaal plantenbakken die voor het gebouw zijn aangebracht. Van april tot oktober groeien hier hopplanten, de basis van bier. Tevens zorgen de planten voor een natuurlijke temperatuur regeling.

Binnen zorgen de bijzondere contrasten tussen brouwtanks, staalconstructie, bestaande betonvloer en het hout voor een warme sfeer in een industriële brouwomgeving. Brouwerij de Werf in Enkhuizen is een toonbeeld van moderne interpretatie van industriële architectuur. Een prachtig gebouw en tuinterras aan de haven, naast een scheepswerf. Eindelijk wordt er weer bier gebrouwen voor zeevaarders en zeilers op een plek waar dat al honderden jaren gebruikelijk was.

 

Indiener

Naam indiener
Mark Fuller

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Mark Fuller Architects
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Mark Fuller, Gijs Kramer

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Brouwerij en Proeflokaal de Betonning

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Aannemer: EAB Enkhuizen, Bouwmanagement: Smalheer bouwadvies, Constructeur: constructiebureau Tentij, E-installaties: Elektro Enkhuizen, W- en S-installaties: Weba Installatietechniek, Tuinontwerp: John Koomen
Naam gebruiker
Brouwerij de Werf
Naam fotograaf
Katja Effting

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF