Categorie

Herbestemming, hergebruik en transformatie, Leefbaarheid en sociale cohesie, Participatie en actief burgerschap

Projectgegevens

Naam project
Broekmanhuis
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Transformatie tot woongebouw, met CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap)
Adres
Nieuwe Laan 2-4
Plaats
Amsterdam Osdorp
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
Casco oplevering oktober 2019, daarna individuele afbouw
(Bruto) Oppervlak (m2)
ca. 2600 m2
Bouwsom (euro)
ca. 5.8 milj. (aankoopsom, bouwkosten casco en totale kosten afbouw)

Algemene toelichting op het project

Het Broekmanhuis werd oorspronkelijk gebouwd als verzorgingshuis in het “maatschappelijk cluster” van de Wildeman buurt, een echte stempelwijk. Far West kwam aan de rand van de buurt krakend tot stilstand, de geplande sloop nieuwbouw bleef uit, de urgente woningzoekers uit alle windstreken bleken blijvers. Na een aantal jaren dienst te hebben gedaan als school en kinderdagverblijf, leidde de leegstand die erop volgde ertoe dat zowel gebouw als straat een ideale plek werden voor allerlei activiteiten die het daglicht niet verdroegen. Een zorgenkind voor de gemeente, de eigenaar. Een tender om het gebouw als CPO “in de markt te zetten” en te laten transformeren naar een woongebouw volgde. De gevraagde aankoopprijs was stevig, de zorg van de buurt dat er zich straks een groepje gaat verschansen achter een hek zonder onderdeel te worden van het buurtleven was groot. DiD Vastgoedontwikkeling en Bot Bouw durfden risicodragend mee in te stappen. Het gebouw was door zijn rationele opzet gelukkig eenvoudig transformeerbaar. Uitgangspunt was om zo dicht mogelijk bij het bestaande te blijven. Om het haalbaar en realiseerbaar te houden en om de vanzelfsprekendheid van het bestaande ensemble niet te veel te verstoren en de woongemeenschap geen vreemde eend in de bijt te laten zijn. De uitwerking kwam tot stand in een intensieve samenwerking met de coöperatie van toekomstige bewoners en resulteerde in 24 unieke woningen, variërend van 50 m2 tot 150 m2, ontsloten via de hoofdentree of de eigen voordeur aan de straat. De coöperatie beheert en programmeert een collectieve ruimte naast de hal op de begane grond en de grote tuin op het binnenterrein. Beide plekken zijn ook gericht op het faciliteren van het dagelijkse buurtleven. Zo wordt een deel van de tuin een buurtmoestuin en vinden er, zowel binnen als buiten, activiteiten met buurtkinderen plaats. De straat is ingrijpend veranderd, met alle voordeuren, de ogen op het maaiveld en de zone onder de galerij die door alle begane grond bewoners in gebruik is genomen. Het blijft ons steeds verbazen hoe positief de bijdrage is van een dergelijke kleine en bescheiden ingreep op het dagelijkse leven in de buurt.

Indiener

Naam indiener
Katja de Winter

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Ponec de Winter
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Dana Ponec en Katja Winter

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
CPO (coöperatie bewoners), contactpersoon Remco Vermeulen

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Did Vastgoedontwikkeling en Bot Bouw
Naam gebruiker
Remco Vermeulen
Naam fotograaf
n.v.t. (eigen foto's)

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF