Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Identiteit en icoonwaarde
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
Bijgebouw woonhuis van den Doel
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Mantelzorgwoning / Bed&Breakfast
Adres
Monnickendammerrijweg 31c
Plaats
Ilpendam
Gemeente
Waterland
Gerealiseerd in
2022
(Bruto) Oppervlak (m2)
60 m2 (BG) + 65 m2 (kelder)

Algemene toelichting op het project

Het bijgebouw is in 1959 door architect Gerrit Rietveld ontworpen als tuinhuis bij het woonhuis van den Doel. De bestektekeningen zijn in 1961 gemaakt door architect Bertus Mulder die ook betrokken is geweest bij de restauratie van het woonhuis van den Doel. De opdrachtgevers hebben het plan om het bijgebouw te gebruiken als bed&breakfast om meer mensen te laten genieten van het Rietveld erfgoed. Het gebouw zal tijdelijk gebruikt gaan worden als mantelzorgwoning voor de moeder van een van de opdrachtgevers. Het bijgebouw is aangepast in de hoogte om te voldoen aan de huidige eisen, de dimensies zijn daarop aangepast zodat de schaalverhouding gelijk is gebleven. Het perceel krijgt een nieuwe entree. In relatie tot de nieuwe entree is het bijgebouw gespiegeld op de kavel gesitueerd ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp. Een hoog raam aan de oostzijde, een klein raam bij de entree en een onderkeldering zijn nieuwe toevoegingen ingepast in de bestaande architectuur. Het gebouw is hoogwaardig geïsoleerd. Het gebouw is in tegenstelling tot de houtkachel in het oorspronkelijke ontwerp nu voorzien van vloerverwarming en aangesloten op de verwarmingsinstallatie in het hoofdgebouw. Om het sterke beeld van de cirkelvorm te benadrukken en een gelijk detail te realiseren in het rechthoekige volume is een detail met een stalen beplating gekozen gekoppeld aan de staalconstructie van het gebouw. Rietveld heeft in zijn schetsen het voegwerk aangegeven in de antraciet splitblokken om de 2 lagen een witte voeg waarmee in het metselwerk de horizontaliteit benadrukt wordt. De cirkelvorm wordt in het exterieur 2 buiten bergruimtes afgesloten door middel van zwart ronde houten paaltjes waarmee een sterke verticaliteit wordt benadrukt. Net als bij het woonhuis opent het huis zich naar het zuiden met een grote glaswand en een 3 meter brede schuifdeur. In het interieur is de ruimtelijkheid behouden die in het oorspronkelijke ontwerp zat tussen de woonkamer, slaapkamer en hal maar zijn deze ruimten ook met schuifdeuren af te sluiten van elkaar. Het is mooi dat 58 jaar na de dood van Rietveld dit bijgebouw gerealiseerd is en zo het door hem bedachte ensemble met het woonhuis af is gemaakt.

Indiener

Naam indiener
Alenca Mulder

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
WVAU Architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Alenca Mulder

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Sander van der Heijden en Koen Hoogenhout

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Aannemer:Romijn Bouw BV Constructeur:M-constructies Bouwmanager: Klerk BVV
Naam fotograaf
Michel Claus

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending