Categorie

Identiteit en icoonwaarde, Leefbaarheid en sociale cohesie, Stedelijke vernieuwing

Projectgegevens

Naam project
Woonpark Italiëlaan
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
84 woningen, huur, koop en SIG woningen
Adres
Italiëlaan 123-91
Plaats
Haarlem
Gemeente
Haarlem
Gerealiseerd in
2018 (september gereed)
(Bruto) Oppervlak (m2)
ca. 4000m2
Bouwsom (euro)
ca. 8,5 mln. euro

Algemene toelichting op het project

‘Woonpark Italiëlaan’: hoogwaardig wonen in het groen met een compleet nieuw gezicht voor Europawijk-zuid in Haarlem.

Woonpark

Het woonpark is openbaar en zet de Haarlemse traditie van hofjes en wonen in een park voort. Het park nodigt uit tot gebruik en ontmoeting. Het woonpark heeft een duidelijke zonering, met een dichter zuidelijk deel en een open noordelijk deel. Door deze kraag van groen worden de woonblokken ingebed in hun omgeving. Aan de noordzijde richten de blokken zich op de promenade en de laan. Door royaal grote en kleine bomen te strooien rond de woonblokken wordt de parksfeer versterkt.

4 ronde blokken

Vier (3-laagse) ellipsvormige blokken zijn alzijdig georiënteerd. Drie blokken omsluiten elk een groen hofje met privé-tuinen en 1 blok omsluit een entreehofje voor SIG-benedenwoningen (voor mensen met een verstandelijke beperking) en bovenwoningen. Alle woningen zijn grondgebonden, met een entree aan het woonpark of aan het privé hofje (SIG). De overgangen naar de woningen zijn door afwijkende bestrating en overstekken aan het park vormgegeven. De noordkoppen aan de Italiëlaan zijn volledig 3-laags, en de zuidkoppen aan de Kopenhagenstraat zijn rond de afgesloten entree naar het hofje opengesneden tot 1 laag. Bergingen zijn opgenomen in de hoofdvolumes, voor maximaal groene hofjes.

Geschubde bast als gevelinspiratie

De rondom aanwezige platanen, met de geschubde bast en geelgroen bladeren, zijn de inspiratie voor de geel-groen-grijs-bruin geëngobeerde (vorm)baksteen. Door te mixen en variëren in dat palet zijn de woningen subtiel zichtbaar in het totale volume, in harmonie met de omgeving. De 4 blokken zijn elk als eenheid te lezen, met geringe verschillen onderling. Drie steeds hogere geprofileerde rollagen delen de blokken in: het overstek, de tussenlaag en de dakrand. De openingen tussen de rollagen verspringen diagonaal, beginnend op de koppen aan de laan. Dat maakt de gebouwvorm dynamisch. Uitzonderingen in de blokken markeren de overgangen en woningentrees: van laan naar park, en van park naar straat. Elke voordeur wordt geflankeerd door een metselwerk accent in kleur en reliëf, waarin opgenomen huisnummer en verlichting.

Indiener

Naam indiener
Sjuul Cluitmans

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Heren 5 architecten bv bna
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Jan Klomp & Merijn de Jong

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Pré-Wonen, Thunnissen Ontwikkeling

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Thunnissen Bouw, Boto van der Meulen (landschap), bureau Vekemans (metselwerk)
Naam gebruiker
Koop/huurwoningen met 1 blok deels SIG (verstandelijke beperking, www.sig.nl)
Naam fotograaf
Heren 5

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF