Categorie

Herbestemming, hergebruik en transformatie
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
Witte kerkje Duin en Boschterrein
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Woonhuis
Adres
Duinenboschweg 132
Plaats
Bakkum
Gemeente
Castricum
Gerealiseerd in
Mei 2020

Algemene toelichting op het project

De kerk stamt uit 1908 en is een rijksmonument. Het kerkgebouw uit 1908 is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch. De kerk is in de jaren 60 en 90 ingrijpend verbouwd; in de jaren 60 door dichtzetten van raamopeningen en toevoeging van betonnen kaders en glazen bouwstenen in de westgevel; in de jaren 90 door het dichtzetten van de glazen bouwstenen, verbouw noordgevel en de toevoeging van een 6 meter hoog element voor het portaal en van een systeemplafond in de kerkzaal. Daar waar de verbouw uit de jaren 60 nog duidelijke kwaliteiten heeft, was dit niet geval met de laatste verbouwing. Daarom is de laag uit de jaren negentig geheel gesloopt. Het originele karakter van de kerk werd weer duidelijk zichtbaar. De kerk is vervolgens verbouwd tot een woning door buiten en binnen een bescheiden moderne laag aan de kerk toe te voegen. Aan de buitenzijde zijn na restauratie van het dak, de toren, de betonnen kaders en de glazen bouwstenen daar waar mogelijk de dicht gemetselde openingen weer geopend. Vervolgens is er een duidelijke maar sobere nieuwe laag aan de kerk toegevoegd. Deze laag bestaat uit stalen kozijnen in de nieuwe raamopeningen en de betonnen kaders, toevoegen van houten deuren en in de noordgevel zijn de bestaande houten ramen vervangen voor kaders van koper als verwijzing naar de bestaande betonnen kaders. Tevens is de entree weer verplaatst naar de westgevel waardoor de oostzijde aan de weg nu weer een achtergevel is. De nieuwe entree heeft de vorm van een klein portaal, verwijzen naar de oorspronkelijke entree en naar het portaal binnen. Tevens ondersteunt dit portaal de staalconstructie binnen. Binnen is zoveel mogelijk de oorspronkelijke vorm van de kerk behouden. Daaraan toegevoegd is een op zichzelf staande staalconstructie. Op deze stalen profielen liggen houten vloeren en ertussen hangt een bescheiden losstaand dicht blok, waarin zich de slaapkamers en badkamers bevinden. Om de ruimten in de kerk verder te definiëren zijn er reversibele elementen in de ruimte gezet om waar nodig geborgenheid te creëren.

Indiener

Naam indiener
Debby Alferink

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
D.M. Alferink architect ism studioErikGutter en Mulleners+Mulleners architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
D.M. Alferink architect ism studioErikGutter en Mulleners+Mulleners architecten

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Esther Kwaks en Peter Nohlmans

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Elan Bouwkundig Advies – Paul de Reuver – Bouwbegeleiding en uitvoering
Naam fotograaf
Annelore Bensink

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending