Categorie

Herbestemming, hergebruik en transformatie, Leefbaarheid en sociale cohesie
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
Winkelmadepark
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Sociale woningbouw in het Winkelmadepark
Adres
Winkelmadepark
Plaats
Winkel
Gemeente
Hollands Kroon
Gerealiseerd in
2021
(Bruto) Oppervlak (m2)
8150 m2
Bouwsom (euro)
EUR 10.070.600

Algemene toelichting op het project

Met de Wooncompagnie is onderzocht of de bestaande gebouwen en het park van het voormalige woonzorgterrein behouden konden blijven voor de sociale huur. Deze keuze heeft zowel sociaal als qua circulariteit een grote impact gehad. Door te waarderen welke kwaliteiten er al waren, werd het mogelijk om te zoeken naar kleine en grotere verbeteringen. Zo was het voldoende om op strategische plekken delen weg te laten om het institutionele zorgkarakter te doorbreken. Een veelvoud van ingrepen en aanvullingen heeft van de verschillende gebouwen in het park een fijne en duurzame leefomgeving gemaakt, waaronder;

-Het vergroten van toekomstbestendigheid door de via de galerij ontsloten bergingen als extra kamer aan de 2-kamer woningen toe te voegen.

-De woonkwaliteit verbeteren door verduurzaming van label G naar label A++.

-Meer diversiteit in het woningaanbod door appartementen horizontaal te schakelen middels doorbraken in de bouwmuur of verticaal te schakelen door trapgaten uit te zagen.

-Toevoegen van balkons aan de appartementen uit de jaren 80.

-Nieuw lift- en trappenhuis met extra appartementen en een ontmoetingsruimte op de begane grond bij gebouw 3.

-Vleugel met zorgkamers transformeren door corridor eruit te zagen en te vullen met trappen zodat er rug-aan-rug 3-kamer woningen en een alzijdig gebouw ontstaat.

Door kleine uitbouwen met een tocht- entreeportaal is er ruimte gewonnen en ontstaat een afgebakende buitenruimte. De verschillende toevoegingen aan de bestaande gebouwen zijn bewust afwijkend gematerialiseerd in donkere grijstinten. Met een kleine verwijzing naar geteerde schuren is met de aannemer een gevelafwerking ontwikkeld. Dit bestaat uit plaatmateriaal (demontabel) met daarop een patroon van latten t.p.v. de naden en schroeven. De Wooncompagnie heeft als belangrijkste ingrediënt van deze ontwikkeling sterk ingezet op het maken van een gemeenschap met oog voor elkaar. Dit sociale aspect komt ook terug in het ontwerp. Alle gebouwen hebben een alzijdige oriëntatie en directe verbindingen met het park. De clustering en verdeling van het parkeren en de bergingen in het park stimuleren beweging en ontmoeting. Buitenruimten per woning zijn beperkt, zodat het collectieve park gebruikt wordt als verlengde tuin. Het ontwerp versterkt zo de gemeenschapsvorming en voorkomt vereenzaming. Zie https://www.youtube.com/watch?v=9qkspVodorE

Indiener

Naam indiener
Ted Schulten

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Ted Schulten architecten i.s.m. AB101
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Ted Schulten en Jeroen Snel

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Wooncompagnie

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
constructies; Berkhout Tros, maaiveldinrichting; HB advies, aannemer; Tuin Schagen
Naam fotograaf
Jaap Lotstra en Ted Schulten

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending