Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Herbestemming, hergebruik en transformatie, Identiteit en icoonwaarde, Klimaatadaptatie, duurzaamheid en energietransitie

Projectgegevens

Naam project
Westermolen
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Herbestemming tot woning
Adres
Oudelandsdijk 1
Plaats
Driehuizen
Gemeente
Alkmaar
Gerealiseerd in
2019-2020
(Bruto) Oppervlak (m2)
300
Bouwsom (euro)
---

Algemene toelichting op het project

Poldermolen op grens van land en water, polder en polder. De Westermolen is rond 1652 gebouwd om het waterpeil van het Schermereiland te beheersen. Hij was in matige staat. De relatief gesloten aanbouw en de kleine ramen op de verdieping gaven weinig daglicht en uitzicht. “Noord-Hollands erfgoed behouden door herbestemming tot energiezuinige en comfortabele woning in harmonie met het omliggende Natura2000 gebied” was in het kort het PVE. De opdrachtgevers zagen de mogelijkheden en kochten de molen vanwege de rust en ruimte van de Eilandspolder. Tijdens de ontwerpstudies ontstond het idee om de bestaande 2-laagse aanbouw te slopen en de extra verdieping en een nieuwe aanbouw toe te voegen. Daarmee is de verhouding tussen molen en aanbouw verbeterd. In het ontwerp zijn de ramen zo geplaatst en gedimensioneerd dat je vanuit alle ruimten een zeer afwisselend uitzicht hebt op het landschap. De ramen richten de blik en kaderen het landschap in. Een deel van de 1e verdiepingsvloer is verwijderd. De originele ladder is teruggeplaatst in de vide. Via de schuifpui op de 1e verdieping dringt daglicht diep door in de woonkamer. Vanuit de eethoek heb je zicht op de originele houten achtkant constructie. Op de wanden is vochtregulerend leemstuc aangebracht. Houten vloerdelen, binnenwanden en -deuren die bij de sloop vrijkwamen zijn verwerkt in het interieur. De nieuwe 2e verdieping heeft een staalconstructie die op de molenromp staat. De 17e -eeuwse constructie is aangetast door vocht en de bonte knaagkever. Constructief herstel was noodzakelijk. 50% van het taflement is vervangen door oud eikenhout. Daarbij werd op één van de hardstenen ondersteuningen een tekst zichtbaar, mogelijk een grafsteen die is hergebruikt bij de bouw. De houtskeletbouw gevel en -dak constructie is geïsoleerd met cellulose. In de kozijnen is triple glas toegepast. De molen is gasloos. Een warmtepomp voorziet in de verwarming en koeling. PV-panelen leveren elektriciteit en een zonnecollector warm tapwater. Balansventilatie met WarmteTerugWinning verlaagd het energieverbruik en garandeert een gezond binnenklimaat. De Westermolen loopt vooruit op de Bijna Energie Neutraal Gebouw norm (BENG). Al het nieuwe hout heeft het FSC keurmerk. De serre heeft een overstekend, begroeid dak tegen oververhitting.

Indiener

Naam indiener
Eddo Carels

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
caas architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Eddo Carels

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Particulier

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Bouwtechniek: Ernst Nijdam bouwkundig tekenbureau, Alkmaar. Constructeur: Berkhout Tros bouwadviseurs, Alkmaar. Bouwfysica en Energieconcept: Koppen Bouwexperts, Heerhugowaard. Aannemer: Bouwbedrijf Van Engen, Kockengen.
Naam gebruiker
Particulier
Naam fotograaf
caas architecten

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending