Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Herbestemming en hergebruik, Identiteit en icoonwaarde

Projectgegevens

Naam project
W Hotel Bank
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Transformatie van een rijksmonument tot een vijfsterrenhotel en ‘creative incubator’
Adres
Spuistraat 172
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2016
(Bruto) Oppervlak (m2)
8200 m2

Algemene toelichting op het project

Met de transformatie van de voormalige Kas Bank, een rijksmonument aan de Spuistraat in Amsterdam, heeft het centrum van Amsterdam er een nieuwe publieke plek bijgekregen en is het monumentale karakter van het gebouw bewaard gebleven. F.W.M. Poggenbeek paste in 1908 in zijn ontwerp voor dit bankgebouw een voor die tijd zeer moderne betonconstructie toe. Hij bekleedde de monumentale gevel met zandsteen en plaatste deze op een plint van robuuste blokken natuursteen. Het ontwerp volgde de typologische opzet van bankgebouwen uit deze periode; met kluizen in de kelders en op de begane grond een monumentale ontvangsthal onder een glas-in-lood kap op de eerste verdieping en kantoren op de bovenste verdiepingen. Architect C.B. Posthumus Meyjes jr. voegde er in 1932 een vleugel aan toe.

De ontwerpen van 1908 en 1932 werden als uitgangspunt genomen in het nieuwe ontwerp van Office Winhov. De monumentale elementen in het gebouw, zoals de natuursteen gevel, de hoofdentree, de ontvangsthal, de trappenhuizen en de lichthof zijn zorgvuldig gerestaureerd. De voornaamste toevoegingen aan het gebouw zijn gericht op het optimaliseren van de ontsluiting in en rond het gebouw. In de lichthof is een glazen brug ingevoegd. De ontsluiting van deze verdieping is hiermee verbeterd en het geeft de gasten een uniek zicht op de kap met glas-in-lood ramen.

De toegevoegde onderdelen onderscheiden zich door een eigentijds materiaalgebruik en terughoudende detaillering waardoor zij afleesbaar zijn, maar ook harmoniëren met het bestaande gebouw. De verduurzaming van het gebouw heeft geleid tot een BREEAM Very Good Label. Op de bovenste verdiepingen van het gebouw zijn 66 suites voor het W Hotel verwezenlijkt. In de plint zijn een publiek toegankelijke spa, een bar en restaurants gerealiseerd. Langs de Spuistraat werd de XBANK gevestigd; een ‘creative incubator’ waar Nederlands talent op het gebied van mode, kunst en design zich presenteert.

Indiener

Naam indiener
Office Winhov

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Office Winhov
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Uri Gilad, Jan Peter Wingender, Joost Hovenier, Carlo van Steen

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Europe Hotels | Private Collection

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Interieur: Baranowitz + Kronenberg, Restauratie: Hoek architectuur & restauratie, Bouwkundig ingenieur: Van Rossum, Bouwfysica: Cauberg Huygen Raadgevende Ingenieurs
Naam gebruiker
W Hotels
Naam fotograaf
Stefan Müller

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending