Categorie

Cultuurhistorie
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
[NOMINATIE] W Hotel Amsterdam
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Transformatie van een gemeente monument tot een vijfsterrenhotel
Adres
Spuistraat 175
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2011–2015
(Bruto) Oppervlak (m2)
13,650m2
Bouwsom (euro)
n.t.b

Algemene toelichting op het project

Na jaren van leegstand biedt de transformatie en renovatie van het voormalige Rijkskantoorgebouw voor Geld- en Telefoonbedrijf tot een markant hotel dit bijzondere gebouw een tweede leven. Een monumentaal en karaktervol gebouw dat, dankzij een nieuw programma, opnieuw toegankelijk geworden is voor het publiek. Aan de basis van het ontwerp van Office Winhov ligt de ambitie om het monumentale karakter van het bestaande gebouw naar ontwerp van Joseph Crouwel uit 1925 te versterken. Daarnaast was er de ambitie om een verfijnde laag toe te voegen die passend is bij de nieuwe betekenis van het gebouw in de stad. Office Winhov heeft bij deze unieke transformatieopgave de historie van het gebouw gerespecteerd en het robuuste karakter van het gebouw gerestaureerd. De uitgesproken baksteen plastiek van de oorspronkelijke gevel is leidend geweest bij de renovatie. Later aangebrachte ramen die de continuïteit van de gevel onderbraken zijn weer dicht gemetseld. De pregnante constructie van kolommen en draagbalken is hersteld en zichtbaar gemaakt in het interieur. De restauratie van de oorspronkelijke buitengevel wordt gecombineerd met het vervangen van de gevels van de binnenhoven. Deze nieuwe glazen gevels monden uit in de dakopbouw, en samen vormen ze een contrasterende ingreep in het bestaande gebouw. De sterke orthogonale vorm van de nieuwe dakopbouw voltooit de voorheen wat onbeduidende bovenste verdieping en versterkt de totale expressie van het gebouw. Het hotel heeft een omgekeerde organisatiestructuur waarbij openbare voorzieningen zijn samengebracht op de bovenste verdieping. Functies als receptie, bar en restaurant vormen samen de ‘kroon’ van het gebouw. Hier hebben bezoekers en gasten een panoramisch uitzicht over de historische binnenstad. De dakopbouw speelt in op de ruimtelijke kwaliteiten van de unieke locatie in de stad en maken het nieuwe publieke karakter van het gebouw zichtbaar. Het W Hotel draagt bij aan de herprogrammering van de Spuistraat. De hotelfunctie en het publieke programma, gehuisvest in een ‘herontdekt’ monument, zorgen voor een verdere ontwikkeling van de binnenstad. Met de renovatie en uitbreiding van het voormalige Rijkskantoor heeft Amsterdam een karakteristiek, publiek en aantrekkelijk gebouw in het hart van de stad terug gekregen.

Indiener

Naam indiener
Uri Gilad

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
office winhov
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Uri Gilad en Joost Hovenier

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Europe Hotels Private Collection

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Hugo Verboven DPA Cauberg-Huygen, Baranovitz+Kronenberg
Naam gebruiker
W Hotels&resorts
Naam fotograaf
Stefan Müller

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending