Categorie

Woningbouw
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
villa Yin-Yang
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Wonen
Adres
Busken Huetlaan 3
Plaats
Bussum
Gemeente
Gooise Meren
Gerealiseerd in
2015
(Bruto) Oppervlak (m2)
253
Bouwsom (euro)
450K

Algemene toelichting op het project

Oost, west, thuis best. Na jaren als familie op verschillende werelddelen geleefd te hebben en eenmaal terug op eigen bodem zijn de opdrachtgevers opzoek naar een thuis. Een thuis centraal gelegen voor werk, familie en vrienden. In de tijd van hun expat bestaan is het gezin uitgebreid naar een totaal van drie kinderen. Tijdens deze periode hebben ze op verschillende continenten en daarmee in verscheidene landen in allerlei type woningen verbleven. De ervaring hiermee en ook de daarbij opgedane kennis heeft hun wensen bepaald. Een thuis werd gevonden, een locatie met een bestaande villa die was gebouwd in een tijd dat materialen van goede kwaliteit schaars waren. Het herstellen van deze villa in zijn oorspronkelijk staat en stijl was daardoor een onmogelijke opgave en werd al snel in samenspraak met de opdrachtgevers en de CRK (Commissie Ruimtelijke Kwaliteit) duidelijk dat de villa echt op alle fronten veranderd moest worden. Een duidelijk nieuw ‘eigentijds’ ontwerp, warm, duurzaam en passend binnen zijn bestaande omgeving. Daar waar het bestemmingsplan ruimte biedt ter vergroting wordt deze vergroot en de extra verkregen ruimte in de omarming met de nieuwe materialen meegenomen. De onderste bouwdelen zijn bekleed met een langwerpige handgevormde metselsteen die hier als klamp (steen op z'n kant) is verwerkt. Zo krijgt de onderkant van de villa een afwerking die veel weg heeft van een boomschors die om de onderkant is gedrapeerd. De keuze van deze steen met deze specifieke kleur heeft tevens als doel om de villa af te stemmen op het vele groen in de omgeving en de verschillende kleuren metselwerk van de omliggende bebouwing. De betonlook geveldelen lijken door toepassing van de geveltechniek op de huid van een olifant. Deze grijze kleur komt natuurlijk en warm over en valt weg tegen de veelal grijze lucht die wij in Nederland kennen. De overhoekse kozijnen zonder hoekstijlen geven van binnen naar buiten een mooi panorama. De villa wordt verwarmd en gekoeld met een warmtepompinstallatie. Extra koeling op warme dagen in het jaar wordt verkregen door de hoger gelegen daklichten te openen. Hierdoor laat de warme lucht zich op natuurlijke wijze afvoeren.

Indiener

Naam indiener
George van Luit

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Architect George van Luit
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
George van Luit

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Familie van den Huijsen

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Chris Meertens, interieur advies
Naam gebruiker
Familie van den Huijsen
Naam fotograaf
Thijs Hoefnagels (Foto's 2, 4 en 5), George van Luit (Foto's 1 en 3)

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending