Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Herbestemming en hergebruik

Projectgegevens

Naam project
Verbouw tbv herbestemming pastorie
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Pastorie welke bibliotheek en plaatselijk historisch museum herbergde
Adres
Dorpsweg 121
Plaats
Twisk
Gemeente
Medemblik
Gerealiseerd in
2018
(Bruto) Oppervlak (m2)
3 x 107 = 321 M2

Algemene toelichting op het project

Zoals zoveel kerken is ook de protestante kerk in Twisk in de verkoop gezet en aangekocht met het doel tot gedeeltelijke bewoning en een B&B in de voormalige pastorie en publiek gebruik van de kerk. De kerk werd gebruikt voor erediensten en muziekvoorstellingen, in de pastorie was tot 2016 een bibliotheek gevestigd. Op de kerkzolder was een tentoonstelling van de historische vereniging “Twisca” inzake opgravingen en gebruiksartikelen uit het verleden gevestigd. Zowel de toren (eigendom van de gemeente Medemblik) als de pastorie en de kerk zijn een rijksmonument.

De situatie na herbestemming en verbouwing

De toegang tot de kerk, waar door de opdrachtgever muziek/theater activiteiten gehouden zullen worden, maar waar ook de mogelijk is om erediensten te houden, blijft ongewijzigd. De pastorie wordt verbouwd tot woonruimte waarbij het monumentale karakter intact blijft. Aan de voorgevel wordt extra daglicht toegevoegd in de sfeer van de reeds bestaande kozijnen. Hier is gekozen voor een harmonische wijziging om bovenmatige en onnodige aantasting van het historische karakter te vermijden. Daarbij is rekening gehouden met het behoud van de aan de binnenzijde aangetroffen spitsbogen van historische gevelopeningen. Op de begane grond wordt aan de achterzijde ook daglicht toegevoegd, maar hier wel duidelijk als eigentijdse interventie middels een separate toegang bestaande uit stalen kozijnen voorzien van een corten stalen omkadering in de dag. Het is daarmee duidelijk dat het historische gesloten karakter van de achtergevel anno nu is doorbroken vanwege een nieuwe bestemming.

De begane grond herbergt de keuken en woonkamer met een open trap naar de 1e verdieping. In de entreehal naar de kerk worden het bestaande toilet en de garderobe-nis omgebouwd tot een toilet en mindervalidetoilet t.b.v. de bezoekers van de kerkruimte. Op de 1e verdieping is ruimte voor een werkruimte, een slaapkamer, een badkamer en een ruimte voor opslag/wassen/drogen. Op de 2e verdieping worden 2 slaapkamers en een werk/zitruimte gerealiseerd. In de bestaande dakconstructie zijn met behoud van de bestaande kapconstructie dakvensters toegevoegd. Voor het behoud en beleving van de oorspronkelijke dakconstructie in de pastorie is over het dakbeschot een renovatie-isolatie dakplaat aangebracht, waarna latten en pannen inclusief ladderhaken zijn herplaatst.

Indiener

Naam indiener
Paul Breddels

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Breddels Architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Paul Breddels

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Mevrouw G. Blom en de heer R. Smit

Betrokken partijen

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending