NOMINATIE
ARIE
KEPPLER
PRIJS 2020
MOOI NOORD-HOLLAND

Categorie

Conceptontwikkeling architectuur en woningbouw, Herbestemming, hergebruik en transformatie, Leefbaarheid en sociale cohesie, Participatie en actief burgerschap
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
Uitbreiding Rietveldacademie en Sandberg Instituut
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Kunstacademie
Adres
Fred. Roeskestraat 96
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2019
(Bruto) Oppervlak (m2)
3250 m2 nieuwbouw, 1400 m2 verbouw + 2200 m2 terrein
Bouwsom (euro)
6.500.000

Algemene toelichting op het project

Op het terrein van de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut is gedreven door ruimtegebrek, tegenover het gebouw ontworpen door Gerrit Rietveld en naast de uitbreiding van Benthem Crouwel, het completerende derde gebouw toegevoegd. De ontstane campus biedt ruimte voor een nieuwe setting voor het kunstonderwijs. Wat betreft de architectenselectie koos de kunstopleiding ervoor dicht bij het karakter van de gemeenschap te blijven en een interne prijsvraag uit te schrijven. De Rietveldgemeenschap en vakjury kozen beiden voor Fedlev, een ontwerperscollectief van Rietveldalumni o.l.v. Paulien Bremmer dat vanaf het voorontwerp met Hootsmans architectuurbureau de samenwerking aanging. Fedlev zette haar gebruikersexpertise in. Idee was de diverse afdelingen die ruimtelijk gescheiden van elkaar opereerden, binnen een meer interdisciplinaire onderwijsomgeving van samenwerking en uitwisseling onder te brengen. Daarnaast wilde Fedlev een ‘open’ en interactief gebouw maken als ruimte voor verovering en divers gebruik. Door een beperkte herschikking van het programma van de bestaande gebouwen is rondom de begane grond en tussen de gebouwen een collectief maaiveld ontstaan. Het lage nieuwe gebouw biedt op de begane grond en souterrain plek aan gedeelde functies als houtwerkplaats, assemblagehal, bibliotheek, filmstudio en een performatieve ruimte. Op de uitkragende verdieping bevinden zich de collectieve projectruimten en afdelingsruimten voor masterstudenten van het Sandberg Instituut. Het gebouw kenmerkt zich door een landschappelijke ruimtelijkheid. In zijn open architectuur rijmt het met het historische Rietveld gebouw. Wisselende vloeren verbonden door trappen, lopen geleidelijk in elkaar over. Perspectieven volgen elkaar op. Er is veel glas toegepast. Gangen en trappenhuizen zijn vermeden waardoor ‘het maken’ doorlopend zichtbaar is en interdisciplinair wordt uitgewisseld. Delen van het interieur zijn ontworpen door derden - ontwerpers van de academie - waardoor een diversiteit aan plekken is ontstaan. De buitenruimte is onderdeel van het onderwijslandschap. Het dak, uitgerust met ankerpunten en elektra biedt ruimte voor exposities, performances of het maken van tijdelijke constructies. De glasgevel op de begane grond kan worden opengevouwen en de werktafels naar buiten gerold. Onder de overstekken ontstaan ruimten voor toe-eigening en om te werken. Door een slimme low-tech opbouw van de schil wordt op een gezonde manier natuurlijk geventileerd en zijn installaties tot een minimum beperkt.

Indiener

Naam indiener
Paulien Bremmer

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Studio Paulien Bremmer | Fedlev in samenwerking met Hootsmans architectuurbureau
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Paulien Bremmer, Interieurontwerp Sandberg Instituut: Anne Dessing, Interieurontwerp bibliotheek: Nils Norman + Fedlev, Ontwerp keramische wand: Caro de Jonge, Ontwerp gordijn auditorium: Anastasia Starostenko, Ontwerp straatmeubilair: Chris Bakker, Anne Navndrup,

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Stichting Gerrit Rietveld Academie

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
ABT Ingenieurs (bouwvoorbereiding), BREED ID (constructies), moBius consult (bouwfysica en installaties)
Naam fotograaf
Franzi Mueller Schmidt, Johannes Schwartz, Jeroen Verrecht

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending