Categorie

Cultuurhistorie
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
Transformatie Genieloods Fort Vijfhuizen
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Tentoonstellings- en multifunctionele ruimte
Adres
Fortwachter 1
Plaats
Vijfhuizen
Gemeente
Haarlemmermeer
Gerealiseerd in
2015
(Bruto) Oppervlak (m2)
550
Bouwsom (euro)
475.000 incl. btw

Algemene toelichting op het project

Het fort bij Vijfhuizen maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam, een UNESCO monument. Bij het fort staat de genieloods, gebouwd in 1897. Van de vijf gebouwde stalen genieloodsen is die in Vijfhuizen het enige overgebleven exemplaar. In 2005 werd Fort Vijfhuizen verbouwd tot Kunstfort. Ook de stalen genieloods is toen gereconstrueerd. De ruimte bleek echter slecht bruikbaar als tentoonstellingsruimte: te koud in de winter, te warm in de zomer en het hele jaar door tochtig en vochtig door condens. Om het gebouw bruikbaar en exploitabel te maken, moest de behagelijkheid drastisch verbeteren. Omdat de loods een provinciaal monument is, diende tegelijkertijd de monumentale kwaliteit behouden te blijven. De architect kwam met een unieke oplossing: door de gevel en het dak van de genieloods te isoleren en te bekleden met dezelfde golfplaat als de bestaande, behoudt het gebouw zowel binnen als buiten zijn karakteristieke monumentale kwaliteit. De architect heeft in het ontwerpproces gewerkt met gespecialiseerde partijen, om tot een gaaf en goed bouwbaar ontwerp te komen. Bouw Het Kunstfort had beperkte financiële middelen. De architect heeft daarom het gebouw ontworpen, het projectmanagment verzorgd en het gebouw in delen aanbesteed (grondwerk, vloeren, staalbouw, gevelbouw, kozijnen en installaties). Daarnaast is een aantal werkzaamheden uitgevoerd door vrijwilligers van het Kunstfort en door het ‘Werkbedrijf Amsterdam’. Het gebouw wordt gebruikt voor kunst- en educatiedoeleinden. Bedrijven huren de karaktervolle ruimte om een training of workshop te houden. Schoolklassen bezoeken het fort om te leren over de geschiedenis van de Stelling van Amsterdam. Regelmatig wordt de ruimte tijdelijk ingericht voor een kunsttentoonstelling. Ook lokale verenigingen gebruiken de ruimte voor bijeenkomsten. Het uiteenlopende gebruik maakt de genieloods, en het Kunstfort als geheel, tot een vitaal monument. Tot voor kort was de genieloods een ongebruikt monument, dat drukte op de begroting van Stichting Kunstfort Vijfhuizen. Er was weinig geld voor onderhoud. Door het nieuwe gebruik kan het publiek dit voorbeeld van vroege staalbouw blijven zien en ervaren. En dankzij een gezonde exploitatie kan het gebouw weer onderhouden worden. Hiermee is de toekomst van de genieloods zekergesteld.

Indiener

Naam indiener
Provincie Noord-Holland – Programmabureau Stelling van Amsterdam

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
woltjer berkhout architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Jaco Woltjer, Tom Berkhout

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Stichting Kunstfort Vijfhuizen

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
DgmR, bouwfysisch adviseur; Kees Hummel, constructeur; De Yzeren Man, geveltechniek; Aancoop, installaties; Gabriel Lester, kunstenaar
Naam gebruiker
Stichting Kunstfort Vijfhuizen
Naam fotograaf
Ossip van Duivenbode; m.u.v. luchtfoto: Stichting Kunstfort Vijfhuizen

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending