Categorie

Herbestemming en hergebruik, Leefbaarheid en sociale cohesie

Projectgegevens

Naam project
Transformatie drive-in-woning
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Woonhuis
Adres
Straat van Sicilie 6
Plaats
Amstelveen
Gemeente
Amstelveen
Gerealiseerd in
2016
(Bruto) Oppervlak (m2)
190
Bouwsom (euro)
ca. 240.000,-

Algemene toelichting op het project

Deze drive-in-woning, een veelvoorkomend woningtype in Amstelveen, heeft een compleet nieuwe uitstraling gekregen zonder dat de bijzondere karakteristieke architectuur van de bestaande structuur geweld is aangedaan. Opdrachtgever en architect Carlo Abdul plaatste de buitenschil verder naar buiten, waardoor de overgangszone van de balkons in het interieur werd opgenomen. Door deze ingreep is de plasticiteit van de gevel de generator geworden van een bijzonder ruimtelijk spel in het interieur en tussen interieur en exterieur.

Het kernwoord dat de nieuwe woning typeert is beweging: van binnen naar buiten en van beneden naar boven en omgekeerd. Dit maakt de woning zeer actueel. In het interieur is de keuken naar de begane grond verplaatst, waar grote openslaande deuren de tuin direct bij de woning betrekken. Via een nieuwe vide staat de keuken eveneens in verbinding met de bovenliggende verdiepingen, met de zithoek en slaapkamers. De vides brengen licht tot in het hart van de woning en smeden alle ruimtes aan elkaar, zonder verlies van geborgenheid.

Deze uitgekiende ingrepen hebben van een achterhaald woningbouwtype een ruimtelijk en eigentijds geheel gemaakt met een sterke relatie tussen binnen en buiten. De transformatie van deze woning laat duidelijk zien wat de architectonische en ruimtelijke potentie is van dit veelgebruikte type in dit deel van Amstelveen

Indiener

Naam indiener
Carlo Abdul

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
ENZO architectuur & interieur
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Carlo Abdul

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Familie Abdul

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Van Berkel Aannemers en Tudor kozijnen

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending