Categorie

Conceptontwikkeling architectuur en woningbouw, Natuur en ecologie, Participatie en actief burgerschap

Projectgegevens

Naam project
Stories
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Woningen
Adres
Ridderspoorweg 190
Plaats
Amsterdam Noord
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2021
(Bruto) Oppervlak (m2)
4.878 m2

Algemene toelichting op het project

Het 45 meter hoge houten woongebouw Stories speelt in op de uitdagingen van een dichtbevolkt, gemeenschappelijk, duurzaam en gezond stadsleven. Het zelfbouwproject combineert human en non-human habitats, is grotendeels gebouwd met biobased materialen uit hernieuwbare bronnen en gebruikt 'open building'-principes om tegemoet te komen aan toekomstige behoeften. Stories is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de bewoners, architect, aannemer en adviseurs. De multifunctionele woontoren ligt in het postindustriële havengebied Buiksloterham in Amsterdam Noord, bevat 26 appartementen en een gemeenschappelijke ruimte met gym en sauna. In de plint bevinden zich de parkeergarage, 5 ruimtes voor dienstverlening en een verhalencafé. De appartementen, variërend van 43 tot 185 m2, bestaan gedeeltelijk uit dubbelhoge ‘lofts’. Vele units zijn gecombineerd met werkruimtes die woon-werkcombinaties mogelijk maken, waardoor tien verschillende appartement typologieën worden gevormd. De plafondhoogtes variëren van 2,87m tot 6,12m. De betonnen plint van 11 meter hoog vormt de basis voor de 45 meter hoge toren gemaakt van CLT plaatconstructie (770m3 hout). De massieve houten constructie bepaalt de beukmaat van 4,80 meter, wat leidt tot plattegronden van 6 beuken. Grote openingen in de portalen zorgen voor een ruimtelijke verbinding tussen de beuken, waardoor een flexibele indeling van één tot zes afzonderlijke eenheden per verdieping mogelijk is. De wanden zijn bekleed met brandwerende en geluiddempende gipskartonplaten. De vloeren zijn eveneens gemaakt van CLT, zichtbaar als houten plafonds op de verdiepingen eronder en afgedekt met een laag van schuimbeton voor akoestische isolatie. De gevel bestaat uit prefab-HSB modules met houten kozijnen en bekleding die aan de esthetiek van het ontwerp bijdraagt. Stories richt zich daarnaast tot het collectieve stadsleven. Een omhullende staalconstructie bevat uitgestrekte buitenruimtes in de vorm van privé balkons en wintertuinen die tegelijkertijd architecturale schaduwelementen zijn, een gemeenschappelijk dak voor stadslandbouw dat is verbonden met een gedeelde, multifunctionele binnenruimte en 57 dubbelhoge vegetatie-eenheden. De grotere hiervan zijn nissen voor verschillende soorten bomen, struiken, grassen en verwante fauna, waardoor verticaal groen ontstaat. Ze functioneren als privacyscherm tussen de woningen en leveren de infrastructuur voor een gezond microklimaat; verrijken de lokale stedelijke biodiversiteit en geven per seizoen wisselende expressie aan het ontwerp.

Doorgaans wordt erectiestoornis geassocieerd met psychogene oorzaken, hormonale, vasculaire of neurale aandoeningen Welke eerste hulp moet worden verleend bij een overdosis van Super Kamagra en wanneer moet professionele hulp worden ingeschakeld? - of veroorzaakt door meerdere factoren tegelijk.

Indiener

Naam indiener
Rike Blom

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Olaf Gipser Architects i.s.m. landschapsarchitect SMARTLAND landscape architecture
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Olaf Gipser

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Bouwgroep CPO Samenwerkers BSH20A

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Aannemer: Heutink Groep; Landschapsarchitect: SMARTLAND landscape architects; Constructeur: Alferink van Schieveen, Zwolle; Installatie adviseur: Technisch adviesburo Duinwijck, Baarn; Brandveiligheid: Bureau Veldweg; Houtconstructie: Constructie Adviesbureau Geuijen, Derix Gelijmde Houtconstructies, Pirmin Jung; Akoestiek: LBP Sight, Nieman Raadgevende, Pirmin Jung; Vegetatie: Smartland i.s.m. Koninklijke Ginkel Groep
Naam gebruiker
Bewoners/opdrachtgevers Bouwgroep CPO Samenwerkers BSH20A
Naam fotograaf
Max Hart Nibbrig

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending