Categorie

Utiliteitsbouw
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
Station
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Herinrichting stationsgebied, inclusief station, commerciële ruimten, fietsenstalling
Adres
Stationsweg
Plaats
Alkmaar
Gemeente
Alkmaar
Gerealiseerd in
2015
(Bruto) Oppervlak (m2)
6750
Bouwsom (euro)
€ 9.050.000,-

Algemene toelichting op het project

Alkmaar grijpt de kans om van het gehele stationsgebied een nieuwe aantrekkelijke, comfortabele publieke ruimte te maken. De visie van team VenhoevenCS / Strukton op de herinrichting van het stationsgebied sluit hierop aan: het nieuwe station is compact en overzichtelijk en biedt met de stationspleinen als ontvangstdomeinen een logische en natuurlijke verbinding van de stad met het station. De traditionele ontvangsthal is veranderd in een ontvangstplein. De beide herkenbare entrees sluiten aan op het karakter van de omgeving: stedelijk aan de kant van het centrum, parkachtig aan de noordkant. Dit is duidelijk te ervaren vanuit de traverse en geeft de reizigers een gevoel van de oriëntatie. De traverse is het hoogste punt van het stationsgebied en is vanuit de omliggende omgeving gezien een duidelijk herkenbaar baken. Het is een overkoepelend verbindend element dat de verschillende onderdelen van het station samenbindt. De eenheid van het stationsgebied wordt onderstreept door de vormentaal en materialisatie van de bebouwing en de openbare ruimte. De soberheid van de vorm geeft een uniek en sterk karakter aan het geheel. De luifel nodigt de reizigers uit om naar boven te gaan en beschermt de bezoekers tegen de weersomstandigheden. Het voorplein beschouwen we als een nieuw stedelijk interieur: een combinatie tussen een openlucht stationshal en stadsplein. Het dak van de traverse is ontwerpen als één continue gevouwen vorm om de bewegingen naar de verschillende gebieden te begeleiden. De vorm is eenvoudig, duidelijk en bijna gewichtloos. Het dak beschermt en geeft oriëntatie. De ruimte tussen het dak en de historische perronkap is gemaakt van glas zodat elk element zijn eigen identiteit en autonomie behoudt en de bestaande en de nieuwe bebouwing in evenwicht zijn. De traverse is zorgvuldig gepositioneerd boven de historische perronkap. De constructie van de traverse is slank en transparant, bijna onzichtbaar, zodat vanaf de perrons de monumentale perronkap de uitstraling bepaalt. De materialisatie van het geheel is gebaseerd op een huid die afhankelijk van het moment van de dag, het licht en het weer verandert van uitstraling. De traverse wordt bekleed met geperforeerde aluminium cassettes. De strak aluminium platen accenturen het volume.

Indiener

Naam indiener
Manon Mastik

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
VenhoevenCS architecture+urbanism
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Ton Venhoeven, Danny Esselman, Cécilia Gross, Arjan Pot

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
ProRail

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Strukton Civiel
Naam fotograaf
VenhoevenCS

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending