Categorie

Leefbaarheid en sociale cohesie, Stedelijke vernieuwing

Projectgegevens

Naam project
Spoorzone Brinklaan
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Wonen, werken, zorg
Adres
Brinklaan 138A
Plaats
Bussum
Gemeente
Gooise Meren
Gerealiseerd in
2017
(Bruto) Oppervlak (m2)
5.300 m²

Algemene toelichting op het project

Het was een ‘vergeten’ stuk van Bussum: een rommelig oud bedrijventerrein en een leegstaande fabriek langs het spoor. Lelijke schotten en achterkanten van oude loodsen, die in de trein van Amsterdam naar Amersfoort in een flits voorbijkwamen. In 2006 maakte LEVS een stedenbouwkundig plan voor de herontwikkeling van 3,1 hectare aan weerszijden van de spoorlijn tot een aantrekkelijk leefgebied. Terwijl het ontwerp van LEVS voor de herbestemming van de oude chocoladefabriek aan de westkant van het spoor nog in uitvoering is, is de oostkant in 2017 voltooid met een woonmilieu dat er nog niet was: drie gloednieuwe woonvilla’s aan de Brinklaan zetten de typisch Bussumse villalijn door, maar geven er tegelijkertijd een eigentijdse invulling aan.

In plaats van grote zelfstandige eengezinswoningen zoals het dorp van oudsher kent, zijn hier per villa achttien verschillende vrije sector huurappartementen gemaakt. De gevarieerde woningen onder één dak komen tegemoet aan de woonwensen van nieuwkomers in het dorp, maar ook van degenen die hier al een leven lang wonen. Bussum vergrijst, mensen willen kleiner gaan wonen met behoud van privacy en zelfstandigheid. In de nieuwe villa’s kun je comfortabel wonen in het groen, zonder te vereenzamen in een kast van een vrijstaand huis.

Met de oplevering voegen de villa’s een nieuwe woonvorm toe aan de twee eerder door LEVS gerealiseerde projecten in dit gebied. In combinatie met het naastgelegen Gewestkantoor, dat met een GGD-vestiging en het Regionaal Bureau Leerlingzaken voor toestroom uit alle bevolkingslagen zorgt, en de Kosterappartementen aan de andere kant, voor starters én penthousebewoners, is hier een heel nieuw leefgebied gerealiseerd. Het is er autoluw, groen, gevarieerd en fijnmazig.

Vrijwel alle woningen hebben directe toegang tot een volledig ondergrondse openbare parkeergarage van 4.000 m2. Boven de grond vormen wandel- en fietspaden, hoven en pleintjes een intiem dorps netwerk dat een logische verbinding legt met het dorpscentrum en de doorgaande wegen. Een ontoegankelijk deel van Bussum is hiermee opnieuw ontsloten voor een diverse groep bewoners en gebruikers.

Indiener

Naam indiener
Katja Wachtelborn

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
LEVS architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Noordersluis Bouwgroep, BK Bouw, Bensdorp-Gewest vof

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Landlab
Naam gebruiker
n.v.t.
Naam fotograaf
LEVS architecten

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending