Categorie

Herbestemming en hergebruik, Identiteit en icoonwaarde, Participatie en actief burgerschap

Projectgegevens

Naam project
Singer
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Theater, Museum, Beeldentuin
Adres
Oude Drift 1
Plaats
Laren
Gemeente
Laren
Gerealiseerd in
Juli 2017
(Bruto) Oppervlak (m2)
4066 m2 bvo nieuwbouw, ca. 1000 m2 villa en museum
Bouwsom (euro)
€15.000.000, stichtingskosten incl theatertechniek

Algemene toelichting op het project

Singer Laren is een cultureel complex, rond de villa van Anna en William Singer, die in het dorp Laren een museum en theater bouwden in de jaren ‘50. In 2012 bleek het theater aan het einde van zijn technische levensduur en er werd een prijsvraag uitgeschreven voor een nieuw theater.

Het winnende prijsvraagontwerp van krft en Oomen Ontwerpt legde de nadruk echter niet op de theaterzaal, maar op de ruimte tussen de zaal en de oude villa: een nieuwe centrale entree voor het gehele complex. Door de strategische ligging bedient deze publieke foyer theater en museum, maar laat het ook de toegang tot de beeldentuin, de villa, het café en de winkel vrij toegankelijk. De foyerruimte rondom de zaal is als ‘buitenruimte’ vormgegeven, met ruige materialen en voldoende maat. De glazen gevel biedt panoramisch zicht op de tuin, maar is aan de straatzijde aanvullend voorzien van zwarthouten latten, zodat het gebouw juist massief oogt en zo aansluit bij het dorp.

De theaterzaal zelf is als los volume ontworpen, compact en klassiek van opzet en heeft een halfronde, brede opstelling om de afstand tussen publiek en toneel zo klein mogelijk te houden. Het is aan de binnenzijde met kersenhout afgewerkt om ook een goede akoestiek voor niet versterkte muziek te bieden. De buitenzijde van de zaal heeft een geperforeerde messing afwerking, die zo ook de akoestiek in de foyer in balans houdt.

De gevel is afgewerkt met een zelfontwikkelde taludsteen, die refereert aan de rijke baksteenarchitectuur van de omliggende villas van begin 20e eeuw. Het project is voorzien van duurzame installaties, met geothermische warmteuitwisseling tussen het museum en het theater en duurzame beheerssystemen. De foyer is voorzien van een daktuin, welke samen met de beeldentuin door Piet Oudolf is ontworpen. Deze dwaaltuin sluit in ontwerp aan bij het omliggende Gooise landschap.

Het project is door een intensieve fundraising haalbaar geworden. Door de sterke betrokkenheid en de steun van de vele supporters van Singer Laren is bijna 3/4 van de financiering van de nieuwbouw door de ‘crowd’ bij elkaar gebracht. De overige middelen zijn afkomstig van fondsen en gemeentelijke subsidies.

Indiener

Naam indiener
Thomas Dieben

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
krft i.s.m. Oomen Ontwerpt
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Oscar Vos, Sanne Oomen, Thomas Dieben

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Singer Laren

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Piet Oudolf, VDNDP, Hollands Licht, Galdeij & Yong, van Rossom BV, LBP Sight, Lisoba Beheer, Unica BV, RHDHV, Trekwerk, IGG Bouweconomie
Naam fotograaf
Christian van der Kooij

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending