Categorie

Utiliteitsbouw

Projectgegevens

Naam project
[WINNAAR] Schouwburg De Kampanje
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Schouwburg, Kantoren, Restaurant, Cafe, Evenementen
Adres
Willemsoord 63, 1781 AS
Plaats
Den Helder
Gemeente
Den Helder
Gerealiseerd in
2015
(Bruto) Oppervlak (m2)
7850
Bouwsom (euro)
18.000.000

Algemene toelichting op het project

Schouwburg ‘De Kampanje’ is het nieuwe cultureel centrum en schouwburg van Den Helder gevestigd op de voormalige Rijkswerf ‘Willemsoord’. Door de herbestemming en transformatie heeft dit maritieme ensemble na ruim 170 jaar afgesloten te zijn geweest van de buitenwereld, een nieuwe publieke betekenis gekregen. Het complex bestaat uit een theaterzaal, een multifunctionele zaal, kunstencentrum, kantoren en horecavoorzieningen verspreid over verschillende gebouwen van de voormalige Rijkswerf. De inspiratie voor het ontwerp is gehaald uit de identiteit en karakter van de gebouwen, het samenspel van structuren, artefacten, openbare ruimte, dokken, water en de situering. Om het unieke karakter van het interieur en het ensemble te behouden is er in het ontwerp terughoudend en zorgvuldig omgegaan met aanpassingen en toevoegingen. Om de ruimtelijke belevenis van de prachtige monumentale hallen te waarborgen is de grote zaal uitgevoerd als een glazen theaterzaal. Daarmee contrasteert de nieuwe toevoeging met het introverte karakter van het monument en biedt een nieuw perspectief op het industriële erfgoed. Het theater heeft zich bijna als vanzelfsprekend in het monument genesteld en door het gebruik van glas ontstaan lange zichtlijnen, waardoor zien en gezien worden het leidende thema is geworden. Deze feestelijkheid is geheel in traditie van het theater waar het sociale aspect vaak net zo belangrijk is als de voorstelling zelf. De kracht van de interventie schuilt in de precisie van de restauratie in combinatie met de radicaliteit van de nieuwe toevoegingen en hun materialisatie. Door het opzettelijk benadrukken van contrasten op sommige plekken en op andere plekken juist de versmelting van oud en nieuw onzichtbaar te maken, ontstaat er een diversiteit aan sferen, kwaliteiten die passen bij een cultureel complex dat een uniek ensemble van gebouwen vormt. Daarnaast heeft het plan een belangrijke betekenis die de omgeving, voorheen onontgonnen gebied aan de rand van de stad, een nieuwe impuls zal gaan geven. Door het situeren van de hoofdentree aan het binnengebied en het toevoegen van een tweede toegang aan de stadszijde is een levendige publieke wandelroute gecreëerd waarlangs de verschillende de onderdelen van het programma zijn georganiseerd en de verbinding tussen binnenstad en zee wordt hersteld.

Indiener

Naam indiener
Elbert Arens

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Van Dongen-Koschuch Architects and Planners
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Frits van Dongen en Patrick Koschuch

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Ontwikkelingsmaatschappij Zeestad BV

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Aannemer: Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV Warmenhuizen, Directievoering: BBN Adviseurs, Adviseur installaties: Hiensch Engineering BV, Adviseur Bouwfysica: LBP te Nieuwegein, Constructeur: IMd Raadgevende Ingenieurs, Installateur: Kropman Installatietechniek
Naam gebruiker
Schouwburg de Kampanje
Naam fotograaf
Allard van der Hoek, Peter van Aalst

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF