Categorie

Herbestemming, hergebruik en transformatie, Identiteit en icoonwaarde, Stedelijke vernieuwing

Projectgegevens

Naam project
Rudolf Steiner School en College
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Basisschool met BSO en Middelbare school voor MAVO, HAVO en VWO
Adres
Duitslandlaan
Plaats
Haarlem
Gemeente
Haarlem
Gerealiseerd in
2021
(Bruto) Oppervlak (m2)
6.399 m2 (totaal)
Bouwsom (euro)
EUR 8.567.000 (excl. BTW)

Algemene toelichting op het project

In Schalkwijk in Haarlem is een schoolgebouw uit de jaren ’60 getransformeerd tot basisschool en BSO. Samen met de nieuw gebouwde middelbare school vormt het een nieuw geheel; Rudolf Steiner School en College.

School

Het bestaande schoolgebouw kenmerkte zich door een strakke gangstructuur, vanuit de vrije school-filosofie was er behoefte om dit te doorbreken en de school een hart te geven. Hiervoor is de entree verplaatst naar de oksel van het gebouw. Waar voorheen de toiletten waren, is nu ruimte gecreëerd voor een ruime ontvangst. Grotere ruimten als euritmie en speellokaal zijn opgenomen in een transparant tussenlid tussen School en College, waardoor ook functies gedeeld kunnen worden.

College

Omdat het nieuwe College een plek moest krijgen tussen bestaande school en de straat, is er een compacte opzet ontworpen in drie lagen. Aan de westzijde trapt het gebouw af naar het schoolplein. Hierdoor wordt het orthogonale karakter verzacht en ontstaan ook bijzondere dakterrassen. Aan het schoolplein ligt de entree en de kantine. Een centrale trap en vides koppelen de verschillende verdiepingen aan elkaar en brengen licht en lucht in de hele school.

Materialen

De gevels zijn van baksteen in combinatie met verduurzaamd hout. De gevels zijn aan de straatzijden ‘hard’ en uitgevoerd in stootvoegloos metselwerk. Aan de schoolpleinen worden de gevels ‘organischer’ en zijn ze uitgevoerd in licht, verduurzaamd hout. Bij de school zijn de bestaande houten kozijnen hergebruikt. Verder is de school voorzien van nieuwe gevelbekleding: van geschilderd beton naar verduurzaamd hout. Voor het interieur is uitgegaan van natuurlijke kleuren en materialen, met accenten van meer uitgesproken kleuren. Bijzondere meubels zijn op maat ontworpen. Er is een levende groene wand in de kantine.

Duurzaamheid

De basisschool uit 1966 was in slechte energetische staat, dit is opgewaardeerd tot boven de huidige nieuwbouw-eisen. School en College zijn aangesloten op WKO, ook voor de oudbouw is er dus geen gas-aansluiting meer. Er zijn PV-panelen geplaatst, waardoor het complex energieneutraal is. De scholen voldoen aan Frisse Scholen B. Er is ook oog voor natuurinclusiviteit: op de dakterrassen zijn grote geïntegreerde plantenbakken en er zijn voorzieningen voor gierzwaluwen, mussen, bijen en vleermuizen.

Indiener

Naam indiener
Martijn de Visser

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Atelier PRO Architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Martijn de Visser en Dorte Kristensen

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Stichting Vrije Scholen Voortgezet Onderwijs Noord-Holland (SVVONH)

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Mobius; Pieters Bouwtechniek; BOA advies; Aannemersbedrijf J.M. Putter;
Naam gebruiker
Rudolf Steiner College en school
Naam fotograaf
Ronald Tilleman

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending