Categorie

Energie, klimaat en duurzaamheid, Herbestemming en hergebruik

Projectgegevens

Naam project
Renovatie basisschool
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Openbare basisschool
Adres
Semmelweisstraat 5
Plaats
Haarlem
Gemeente
Haarlem
Gerealiseerd in
2018
(Bruto) Oppervlak (m2)
956m2
Bouwsom (euro)
600.000 euro

Algemene toelichting op het project

Een groot deel van de Nederlandse scholen uit de periode 1950-1985 zijn bouwkundig in slechte staat. Dit zijn er naar schatting 2000-3000. Aangezien deze wederopbouwscholen financieel vaak zijn afgeschreven wordt er door de schoolbesturen snel gedacht aan sloop en nieuwbouw, terwijl deze scholen meestal ruimer zijn dan de huidige nieuwbouwscholen. De gangen zijn breder en de klaslokalen groter. Hierdoor kan bij deze scholen met een slimme renovatie, op duurzame wijze, veelal een beter resultaat worden behaald - met minder geld.

In 2015 deed Serge Schoemaker Architect een ontwerpend onderzoek naar de mogelijke renovatie van de Haarlemse patioschool Piramide Boerhaave (1965) onder de paraplu van Mevrouw Meijer, een ideëel onderzoeksbureau dat zich hard maakt voor het hergebruik van wederopbouwscholen in Nederland. Het project liet zien dat verbouw van deze scholen een duurzaam én volwaardig alternatief kan zijn voor sloop en nieuwbouw.

Na het onderzoek kreeg Serge Schoemaker Architects de opdracht van het schoolbestuur om het plan te realiseren. De basisschool in Haarlem heeft tijdens de renovatie een ware metamorfose ondergaan. Door enkele strategisch gekozen architectonische ingrepen heeft de school uit de jaren zestig een volledig nieuwe uitstraling gekregen, meer licht, lucht en ruimte. De centrale patio, die volledig verwaarloosd was, is bij de verbouwing volledig overdekt, waarmee de school niet alleen toekomstbestendig is gemaakt, maar ook een eigen aula heeft gekregen voor groepsactiviteiten en vieringen.

Indiener

Naam indiener
Serge Schoemaker

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Serge Schoemaker Architects
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Serge Schoemaker, Sanne Knoll; Alexander Beeloo, Roxana Vakil Mozafari

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Stichting Spaarnesant

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
De Ingenieursgroep (constructie); DPA Cauberg-Huygen (akoestiek & bouwphysica)
Naam gebruiker
OBS De Globe
Naam fotograaf
MWA Hart Nibbrig

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending