Categorie

Identiteit en icoonwaarde, Leefbaarheid en sociale cohesie, Stedelijke vernieuwing

Projectgegevens

Naam project
Podium Victorie
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Nieuwbouw poppodium en muziekcafé
Adres
Pettemerstraat 5
Plaats
Alkmaar
Gemeente
Alkmaar
Gerealiseerd in
2017
(Bruto) Oppervlak (m2)
2218

Algemene toelichting op het project

Podium Victorie is hét podium van Alkmaar en omstreken! Het gebouw heeft een grote zaal met een piekbezetting van 900 personen, een kleine zaal annex café voor 230 personen, een foyerruimte en een dakterras. Het ontwerp maakt het mogelijk om het gebouw naast concerten ook te gebruiken voor lezingen en debatten, bedrijfspresentaties, cursussen, etcetera. Het is dan ook meer dan een poppodium dat alleen in de avonduren in gebruik is. Door het gebouw transparant te maken en een relatie met de straat te geven, daglicht in het interieur toe te laten en door het dakterras kent het een veel ruimer gebruik en kan het zich op een bredere doelgroep richten.

De vormgeving van het nieuwe gebouw voor Victorie sluit aan bij de bestaande en wat ruige sfeer van Overstad. De gevel bestaat grotendeels uit staal en aluminium dat in een kenmerkende industriële kleur is gecoat. De lichtgevende letters op de spanten van het gebouw en de installaties op het dak en het dakterras springen in het oog en maken onderdeel uit van de architectuur van het gebouw. Het gebouw is aan de straatzijde transparant, zodat van buiten goed te zien is wat er binnen gebeurt en andersom. Het gebouw geeft dan ook een meerwaarde aan de revitalisering van Overstad tot een levendig deel van het centrumgebied van Alkmaar.

Net als het exterieur heeft ook het interieur een ‘stoere’ uitstraling. Ruige betonwanden, een plafond van houten latten die op een schijnbaar willekeurige manier getimmerd zijn en kanalen deels in het zicht. Door de grote vide in de foyer ontstaat een sterk ruimtelijk beeld en ontstaat een open en vriendelijke sfeer in het gebouw. De hoge geluidsproductie van 102 dB housespectrum in de grote concertzaal mag de andere functies in het gebouw (kleine zaal, foyer, kantoren, backstage) en de omliggende (woon)omgeving niet hinderen. De beide zalen zijn daarom uitgevoerd als doos- in doos constructies, waarbij de binnendozen volledig constructief vrijstaand zijn uitgevoerd. Verder is het gebouw ontworpen op een efficiënte logistiek waarbij publiek en backstage strikt gescheiden zijn. Ondanks de hoge akoestische en logistieke eisen is een transparant en vriendelijk gebouw gecreëerd.

Indiener

Naam indiener
Myrta Maas

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
DP6 architectuurstudio
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
ir. C. de Weijer

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Gemeente Alkmaar

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
4Advies, Amersfoort | Adviesburo WFO, Wervershoof | EWZ adviseurs, Harderwijk | J. van Toorenburg, Den Haag | DGMR, Arnhem | Eventacoustics, Utrecht | Groot Partners, Alkmaar | Casper Reinders en Thijs Murre, Amsterdam
Naam gebruiker
Podium Victorie
Naam fotograaf
Jonathan van Dijk (Sterker in Beeld)

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF