Categorie

Energie, klimaat en duurzaamheid, Identiteit en icoonwaarde, Participatie en actief burgerschap

Projectgegevens

Naam project
Patch22
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Flexibel woon-werk gebouw
Adres
Johan van Hasseltkade 202-306, Christoffelkruidstraat 21-29
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2016
(Bruto) Oppervlak (m2)
5209m2
Bouwsom (euro)
€6.300.000,- excl. BTW

Algemene toelichting op het project

In het door architect Tom Frantzen en bouwmanager Claus Oussoren ontwikkelde Patch22 wordt “duurzaamheid” bereikt door energiezuinigheid, de toepassing van hernieuwbare grondstoffen en zeer flexibele indelingsmogelijkheden.

Patch22 is in 2009 ontworpen met een GPR score 8,9 en een EPC 0,2. Het dak is volledig gevuld met PV panelen waardoor het gebouw energieneutraal is. Regenwater wordt opgevangen en hergebruikt in een grijswater circuit. De warmte wordt opgewekt met CO2 neutrale pelletketels, gestookt op geperst afvalhout uit de houtindustrie. Het 30m hoge woon-werkgebouw heeft de hernieuwbare grondstof hout als voornaamste constructie en gevelmateriaal.

De hoogbouw van het 5200m2 grote gebouw kan veranderen van een werkgebouw naar een woongebouw en andersom zonder dat er aanpassingen aan het casco nodig zijn. De verdiepingen kunnen gebruikt worden als maximaal 540m2 grote loft-appartementen met enorme balkons, als maximaal 8 kleinere appartementen of als ongedeelde kantoorvloeren vanwege het ontbreken van constructieve scheidingswanden, de hoge verdiepingshoogtes van 4m en de hoge vloerbelastingen van 4KN.

De appartementen hebben volledige indelingsvrijheid doordat het leidingwerk door bewoners zelf aangelegd kan worden in de holle vloeren met demontabele toplaag. Zo zijn er in Patch22 uiteindelijk 5 eengezinswoningen en 26 totaal verschillende woon-werkruimtes gerealiseerd waarin de eigenaar gedaan en gelaten heeft wat hij wilt. Het ligt voor de hand om bij een project, waarin grote vrijheid wordt gegeven aan de indelingswensen van bewoners, de verschillen tussen bewoners in architectonische zin uit te spelen. Wij hebben dit bewust niet gedaan en gekozen om de diverse groep bewoners te binden door het gebouw een sterke collectieve uitdrukking te geven.

Zo vervult het gebouw met de naar de havenkranen verwijzende vakwerken in de gevel zijn belangrijke rol als stedenbouwkundig baken optimaal en toont het gebouw ook zijn unieke materiaalgebruik aan de stad: een bijzondere houten hoogbouw.

“Waar wonen jullie?" "In dat hoge houten gebouw met die schuine dingen in de gevel!”

Zo leidt PATCH22 niet aan het manco dat veel flexibele gebouwen hebben, een anoniem uiterlijk voor het casco waarbij de individuele invulling het gebouw kleur moet geven. Bij PATCH22 is het én én: een maximaal vrije indeling en interieurarchitectuur in combinatie met een sterk totaalbeeld.

 

Indiener

Naam indiener
Tom Frantzen

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
FRANTZEN et al
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Tom Frantzen & Karel van Eijken

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Lemniskade Projecten BV, Tom Frantzen & Claus Oussoren

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Aannemer: Hillen en Roosen BV, Amsterdam; Constructeur: Pieters Bouwtechniek Amsterdam; adviseur/bouwfysica: LBP|sight, Utrecht; Brandveiligheid adviseur: BVEJ, De Bilt en LBP|sight, Utrecht; Installatieadviseur & bouwdirectie: H2O Bouwmanagement & installatieadvies
Naam gebruiker
Individuele kopers
Naam fotograaf
Luuk Kramer

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending