Categorie

Energie, klimaat en duurzaamheid, Identiteit en icoonwaarde, Mobiliteit en ruimte

Projectgegevens

Naam project
NXT Tankstation Boekelermeer
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Duurzaam tankstation
Adres
Aventurijnstraat
Plaats
Alkmaar
Gemeente
Alkmaar
Gerealiseerd in
2017
(Bruto) Oppervlak (m2)
n.v.t.
Bouwsom (euro)
niet openbaar

Algemene toelichting op het project

Het ontwerp is gebaseerd op de volgende uitgangspunten: toekomstgericht, onderscheidend en duurzaam. Om dit zichtbaar te maken is sterk ingezet op het contrast tussen de (futuristische) architectuur en de natuur. Het project is gelegen op het Energy Innovation Park Boekelermeer in Alkmaar en is het eerste gerealiseerde NXT tankstation in Nederland. NXT richt zich op het aanbieden van duurzamere brandstoffen.

Luifels

De ronde luifels zijn opgebouwd uit staal en tentdoek en voorzien van zonnepanelen. De LED verlichting en alle pompinstallaties werken op deze zonne-energie. Opgevangen regenwater wordt door de kolom afgevoerd en teruggebracht in het grondwater via een op het terrein gerealiseerde wadi. Het semitransparante tentdoek zorgt zowel overdag als ’s avonds voor een fraaie uitstraling waardoor het er aangenaam verblijven is.

Modulair

Het ontwerp van de luifels is modulair opgebouwd. De luifels zijn los of gekoppeld en in verschillende samenstellingen te gebruiken. Daarnaast is het aantal luifels eenvoudig uit te breiden mochten toekomstige ontwikkelingen daarom vragen. Op deze locatie is nog ruimte voor een extra pompeiland en (dubbele) luifel.

Terrein

Bij de terreininrichting is gebruik gemaakt van natuurlijke elementen om de duurzame uitstraling te versterken. Dit is onder andere te zien in de aanrijdbeveiliging die is uitgevoerd als zwerfkeien, de groene beplanting, grassen en struiken en een iconische dennenboom als duurzaam alternatief voor de traditionele reclamezuil.

Toekomstgericht

De locatie in de Boekelermeer richt zich met name op zwaar transport en is daarom voorzien van een LNG en GTL installatie. LNG is momenteel een van de weinige duurzamere alternatieve brandstoffen voor zwaar transport. In de toekomst kan de locatie verder uitgebreid worden met CNG, H2 (waterstof) en CO2.

Merkbeleving

Bijzonder aan het NXT-mobility concept is dat merkbeleving en architectuur vanaf het eerste moment integraal ontworpen zijn. Dit heeft o.a. geresulteerd in een luifel die zo herkenbaar en onderscheidend is dat er geen extra logo’s op nodig zijn.

Indiener

Naam indiener
Ir. J.A. (Hans) Schepman

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
West Architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Ir. J.A. (Hans) Schepman

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
GP Groot Brandstoffen en Oliehandel

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
HB Adviesbureau, Tentech
Naam gebruiker
NXT Mobility
Naam fotograaf
Chiara de Geus, Peter Bijkerk

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending