Categorie

Conceptontwikkeling architectuur en woningbouw

Projectgegevens

Naam project
Nieuw Zaans
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Wonen
Adres
Lagedijk
Plaats
Zaandijk
Gemeente
Zaanstad
Gerealiseerd in
2020
(Bruto) Oppervlak (m2)
500
Bouwsom (euro)
990000,-

Algemene toelichting op het project

Ter afronding van de 1e fase van de herontwikkeling van het gebied rond de Zaandijkerkerk, zijn onlangs de drie woningen aan de Lagedijk opgeleverd. De transformatie en restauratie van de kerk en de bouw van brouwerij Hoop met restaurant en delicatessenzaak zijn reeds eerder opgeleverd. Zo ook de herinrichting van de openbare ruimte van het gebied. Wat nog resteerde was de braakliggende strook aan de Lagedijk, hier stond het kantoor van voormalig vatenfabriek Pielkenrood. Voordat het pand werd afgebroken stond het een decennia lang leeg en was zo een rotte kies ontstaan in het dijklint. Het plan bestaat uit de herbouw van het pakhuis Hero de Jager en twee nieuwe woningen, een eigentijdse vertaling van de Zaanse woning.

Concept nieuw Zaans

Kijkend naar het verleden van de Lagedijk dan kun je stellen dat er een onderscheid bestond in de twee zijden van de dijk. De Hoedenkant en de Pettenkant. Vermogende kooplieden lieten hun woning bouwen aan de hoge kant van de dijk met een tuin aan de Zaan en kijkend op de molens of de fabrieken aan de Zaan. De woningen van de kooplieden waren rijk gedecoreerd in tegenstelling tot de woningen aan de Pettenkant. Hier woonde de arbeider in ingetogen houtenhuisjes. In de nieuwbouw hebben we een vertaling gemaakt van de huisjes van toen. Kijk je naar de structuur van een dergelijk pand, dan zie je de traditionele opbouw; plint, onderbouw, puilijst en topgevel. In het concept van de nieuwe woningen hebben we deze opbouw geabstraheerd en op een ingetogen manier, met materialen van nu weergegeven. De plint uitgevoerd in metselwerk met staand verband, het schotwerk uitgevoerd in fijne houten deeltjes en de puilijst en boeiboord uitgevoerd in zink.

Hero de Jager

Pakhuis Hero de Jager heeft oorspronkelijk elders in Koog aan de Zaan gestaan. De helft van het pand staat daar nu in gerestaureerde vorm en de overige helft lag opgeslagen in een loods van Bart Nieuwenhuis. Dit deel is nu geplaatst aan de Lagedijk. Daar het pand feitelijk geen achtergevel had, in twee opgesplitst, vonden we het wel zo eerlijk om hier niet voor een historiserende invulling te kiezen. Gekozen is om een moderne achtergevel te ontwerpen waardoor afleesbaar is dat het een nieuwe toevoeging betreft. Door de kleurstelling van het gevelwerk door te zetten op de nieuwe achtergevel is toch een consistent geheel ontstaan.

Indiener

Naam indiener
Jeroen Hooyschuur

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Hooyschuur architecten en adviseurs
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Jeroen Hooyschuur

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Lacandon beheer

Betrokken partijen

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending