Mulder schoenen – Alkmaar

Categorie

Utiliteitsbouw, Woningbouw

Projectgegevens

Naam project
Mulder schoenen
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
winkel en woningen
Adres
Schoutenstraat 38
Plaats
Alkmaar
Gemeente
Alkmaar
Gerealiseerd in
2015

Algemene toelichting op het project

De opdracht omvatte het vergroten van de winkel van Mulder schoenen met behoud van het magazijn op de eerste verdieping en het creëren van extra bouwlagen t.b.v. woningen. Aanleiding voor de uitbreiding was de aankoop door de eigenaar van een belendend pand in de Schoutenstraat. Om de winkelsluiting zoveel mogelijk te beperken, was de bouwsnelheid bepalend voor de toe te passen bouwmethodiek. Daarom is gekozen voor nieuwbouw, waarbij de begane grond en het magazijn zijn opgebouwd met prefabbeton en de bovenliggende woonlagen met houtskeletbouwelementen. Zo kon de winkelsluiting worden beperkt tot slechts 3,5 maanden. De historische gevel van het aangekochte pand is ongewijzigd in het plan opgenomen. Als hoekpand is het gebouw dominant in het straatbeeld aanwezig. De traditionele vorm en uitvoering in baksteen geven het gebouw een uitstraling die past in de context van de oude binnenstad. Goot- en nokhoogten en de traditionele kapvorm reageren op de directe omgeving. Ook de opbouw met een plint, tussenlaag en kap is klassiek. Door de tussenverdieping (t.b.v. het magazijn) in de plint op te nemen kon er een voorname onderpui worden gecreëerd, die in verhouding staat tot schaal en situering van het gebouw. Een klassieke oplossing die al vele honderden in binnensteden wordt toegepast en hier op moderne wijze is vormgegeven. De plint is opgetrokken in staand metselwerk van lang gevormde, door het bakproces rijk genuanceerde, donkere klinkers. De gevelinvulling bestaat uit rank geprofileerde metalen puien met twee bovenliggende kaders als naamdragers en ledschermen. Waar vroeger glas=in-lood vorm gaf aan de uitstraling van de winkel is dat hier vertaald in ledschermen; glas-in-led. In de woonlagen is het metselwerk voortgezet in een wild verband met rollagen boven de ramen. De hoge kap is ten behoeve van de woonfunctie voorzien van dakkapellen.

Indiener

Naam indiener
kerssens | de ruiter architecten

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
kerssens | de ruiter architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
John Kerssens

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Mulder schoenen

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Aannemer: Aannemingsmaatschappij De Geus B.V., Constructeur: Berkhout Tros Bouwadviseurs B.V.
Naam fotograaf
Berhard Faber (foto`s 1 t/m 4), kdra (foto 5)

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF