Categorie

Leefbaarheid en sociale cohesie, Stedelijke vernieuwing

Projectgegevens

Naam project
Marktplein
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Multifunctioneel evenementen en marktplein met foodhall/bierbrouwerij als trekker voor levendigheid
Adres
Marktplein
Plaats
Hilversum
Gemeente
Hilversum
Gerealiseerd in
2016
(Bruto) Oppervlak (m2)
1,6 ha (16.000 m2)
Bouwsom (euro)
€ 3.400.000,--

Algemene toelichting op het project

HET ”MARKTPLEIN” VAN HILVERSUM

LOCATIE

Het Marktplein is onderdeel van het stedelijk netwerk van de binnenstad van Hilversum. Enerzijds vormt het de entree van het centrum en sluit het aan op de belangrijkste winkelstraten van Hilversum en de route naar het station. Anderzijds ligt het op de route van de Groest naar poppodium De Vorstin. Het plein wordt geflankeerd door woningen en horeca aan de noord- en westzijde en door de nieuwe Vue-bioscoop aan de oostzijde. Centraal op het plein staat het gebouw van de voormalige Eurobioscoop. Dat stond op de nominatie om gesloopt te worden. Het monumentale gebouw heeft een zeldzaam betonnen schaaldak en een historisch reliëf op de voorgevel.

OPGAVE

De opgave van de gemeente bestond uit het transformeren van een rommelige rest- en parkeerruimte naar een sfeervol en levendig markt- en evenementenplein waarop gelopen en verbleven kan worden. De uitstraling moest kwalitatief hoogwaardige zijn met duurzaam materiaalgebruik en meer groen. Door de inbreng van het ontwerpteam is de voormalige Eurobioscoop gespaard. Voorwaarde daarbij was dat een nieuwe functie gedurende de hele dag een bijdrage zou leveren aan de levendigheid van het plein. Daarvoor is een tender uitgeschreven. Dat heeft niet alleen een nieuwe eigenaar opgeleverd, ook de bestemming is gewijzigd in bierbrouwerij en foodhall (Mout).

PLAN

Het Marktplein is omkaderd door bomenrijen die het plein intiemer maken en afschermen van de omliggende straten. De pleinverharding is verdeeld in natuursteenvlakken. De afwateringsgoten brengen daar nuancering in aan. De vlakken zijn omsloten door gebakken klinkers die de belangrijkste looplijnen accentueren. Tussen Mout en de nieuwe bioscoop ligt een fontein van bedriegertjes die ’s avonds worden aangelicht. Het verlichtingssysteem is dynamisch en bestaat uit grondspots en hoge masten. Op drie daarvan geven projectoren het lichtbeeld extra dynamiek. De grondspots geven de bomen gevarieerde kleuren. Het obstakelvrije plein heeft veel gebruiksmogelijkheden zoals de markt en evenementen als de kermis, Cityrun, muziekfestivals en het vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Terrassen voor Mout en de Vue-bioscoop zorgen voor levendigheid op het plein, ook in de avonduren. Het planproces van ontwerp t/m directievoering is geheel door de eigen organisatie van de gemeente Hilversum uitgevoerd.

Indiener

Naam indiener
P. Portheine / J. Greven

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Afdeling openbare ruimte, team voorbereiding en uitvoering
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Dhr. P. Portheine, mevr. Ir. J. Greven

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Gemeente Hilversum, Maarten Frenk

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Industrielicht, Grijsen, Putkast, Rots maatwerk, Aco, Van Dijk en Kuipers
Naam gebruiker
Burgers van Hilversum en bezoekers van de stad, de marktondernemers, diverse evenementenorganisaties
Naam fotograaf
Bastiaan Miché, Bouwfilm Michiel Couvée, Zecc Architecten, P. Portheine en J. Greven

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF