Categorie

Conceptontwikkeling architectuur en woningbouw, Leefbaarheid en sociale cohesie, Stedelijke vernieuwing
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
Lieven
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Woongebouw voor studenten en starters
Adres
Voorburgstraat 255
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2019

Algemene toelichting op het project

Door de aanhoudende druk op woningmarkt in de grotere steden worden nieuwbouwwoningen steeds kleiner. ‘Dat stelt andere eisen aan de woonomgeving’, aldus architect Floor Arons. ‘In dit project was het dan ook de uitdaging om naast aantrekkelijke kleine woningen, ook een aantrekkelijke leefomgeving te creëren. Met een gemeenschappelijke tuin, een plein en voorzieningen die echt kwaliteit toevoegen aan de woningen.’ Door de voorgeschreven openingen in de twee bouwblokken tegenover elkaar te leggen is een duidelijke entree naar de binnengebieden gemaakt. Gecombineerd met twee poorten in de lange zijdes van de blokken geeft dat een campusachtige sfeer. Het is hierdoor een gebouw dat alleen voorkanten heeft Bureau BplusB heeft de openbare ruimte ontworpen. Alle openbare functies zijn liggen rondom het centrale plein. Er komt een wasbar, een grand café, en een multifunctionele ruimte in het nog te bouwen deel. In samenwerking met WOW Amsterdam zijn 40 woningen in het complex aangewezen voor jonge kunstenaars. De wasserette wordt gecombineerd met een galerie ruimte. Onder het laatste gebouw komt een horeca ruimte met flexplekken. Variatie in woonvormen Het principe van het eerste bouwblok is een aantal afzonderlijke gebouwen om de massaliteit en anonimiteit die veel van dit soort complexen kenmerken te vermijden. Corridors, galerijen en portieken zonder liften en als afsluiting een gebouw met een binnenhof, zijn ingezet om het verschil in woonvormen te benadrukken. Het bouwblok bestaat daarmee eigenlijk uit een reeks ‘panden’ met ieder een eigen karakteristiek. In de woningen is slapen en wonen slim gecombineerd. Dankzij 1,5 extra hoogte kon boven de badkamers een slaapkamer/ruimte worden gecreëerd, afgescheiden van het woongedeelte. Ook in het interieur van de algemene ruimten zijn extra middelen ingezet om het tot een duurzaam en prettig complex te maken. Architecten project Lieven Arons en Gelauff Architecten hebben de stedenbouwkundige opzet van project Lieven en het eerste bouwblok ontworpen en uitgewerkt. Hierbij is een blok studentenwoningen die eerder werden ontworpen door Architect Toverstralen geïntegreerd in het plan. Het tweede bouwblok, naar ontwerp van KENK architecten, is op dit moment in aanbouw en zal naar verwachting 2022 worden opgeleverd.

Indiener

Naam indiener
Floor Arons

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Arons en Gelauff Architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Floor Arons

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Woonstichting De Key

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Pieter Bouwtechniek
Naam gebruiker
Woonstichting De Key
Naam fotograaf
Luuk Kramer

Afbeeldingen & Projectinformatie

Deel deze inzending