Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Leefbaarheid en sociale cohesie, Stedelijke vernieuwing

Projectgegevens

Naam project
Langestraat 52-62
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Winkels en woningen
Adres
Langestraat 52-62
Plaats
Alkmaar
Gemeente
Alkmaar
Gerealiseerd in
2016-2017
(Bruto) Oppervlak (m2)
4100
Bouwsom (euro)
3.115.000

Algemene toelichting op het project

Deze ontwikkeling is ontstaan na een brand op 1 januari 2015, waarbij 4 winkelpanden met boven gelegen woningen in het historisch hart van Alkmaar in vlammen op gingen. Op de locatie die in het midden van de belangrijkste winkelstraat van Alkmaar ligt, ontstond een gapend gat. Op deze plek waar oorspronkelijk 5 panden stonden (het vijfde pand is er later bij betrokken) zijn 3 nieuwe panden teruggebouwd die recht doen aan de historie van de plek maar die tevens voldoen aan de huidige eisen.

Los van het winkelprogramma, dat zich op de eerste en/of tweede verdieping bevindt, zijn er ook woningen toegevoegd in de eerste én tweede lijn. Deze woningen zijn aan een gemeenschappelijk hof aan de binnenzijde van de bebouwing gesitueerd. Hiermee wordt antwoord gegeven op een vraagstuk dat niet alleen in Alkmaar speelt maar ook in een groot aantal steden in de rest van Nederland. De hoofdontsluiting van de woningen ligt of aan de Langestraat of aan de Gedempte Nieuwe Sloot. De voordeuren van de woningen zelf liggen aan een binnenhof, die een eigen wereld vormt. Ook hier is de parcellering van de voorzijde voelbaar en heeft elk pand een eigen karakter.

Een invulling met een dergelijke schaal in het historische hart vraagt om een specifieke aanpak. Kdra heeft hiertoe als uitgangspunt genomen dat er voor drie verschillende opdrachtgevers drie verschillende panden ontworpen werden met elk een eigen karakter. Binnen het bureau is er voor gekozen om niet één architect aan het hele project te koppelen maar ook hier in te differentiëren. Qua architectuur lieten we ons inspireren door panden die er door de eeuwen in de directe omgeving stonden.

Indiener

Naam indiener
kerssens | de ruiter architecten

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
kerssens | de ruiter architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Peer de Ruiter en John Kerssens

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
60-62 Coltavast, 58 Nordemann, 52-56 Waardijk

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Spigt Bouwmanagement, Bouwadviesbureau Winder, A. Harder constructie, Hecon, Tervoort Egmond
Naam fotograaf
Bernard Faber

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending