Categorie

Energie, klimaat en duurzaamheid, Leefbaarheid en sociale cohesie, Mobiliteit en ruimte

Projectgegevens

Naam project
Landgoed De Haaf
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Woonfunctie
Adres
Koninginneweg
Plaats
Bergen
Gemeente
Bergen
Gerealiseerd in
2017
(Bruto) Oppervlak (m2)
13800
Bouwsom (euro)
15 miljoen

Algemene toelichting op het project

De Haaf in Bergen: TIJDLOZE ORGANISCHE EXPRESSIE

Op loopafstand van het centrum van het Noord-Hollandse Bergen is in september 2017 Landgoed De Haaf opgeleverd. Het opvallende project, van drie organisch gevormde appartementenvilla’s in een collectieve tuin, is ontworpen door Reinald Bosman en Bruce Kee van BREIN architecten. Bovendien waren zij mede-initiatiefnemer en belangrijke spelers in het verkooptraject van de woningen. Een mooi voorbeeld van een nieuwe, uitgebreide rol als architect waarmee dit project, ondanks de vastgoedcrisis, kon worden gerealiseerd en in alle opzichten een succes kan worden genoemd.

Vanuit het stedenbouwkundig concept is de basis voor de organische hoofdvorm van de villa’s ontstaan. Maximale ervaring van het nieuwe landschap vanuit de aangrenzende buurt stond centraal waardoor er geen sprake is van groen tussen rechthoekige gebouwen maar van alzijdige plastische objecten in een gemeenschappelijke tuin. De eis om elk appartement optimale condities qua indelingsmogelijkheden, bezonning, privacy en uitzicht te kunnen bieden heeft de exacte gebouwvormen bepaald. Door deze vloeiende vormen worden de gebouwen niet ervaren als opgebouwd uit verschillende op elkaar aansluitende gebouwgevels maar als ruimtelijke massa’s die langzaam transformeren als men erlangs beweegt en die vanuit elk standpunt een compleet nieuw en onverwacht perspectief bieden.

De architectuur van Landgoed de Haaf kan gekenmerkt worden als expressief organisch, duurzaam en van een tijdloze schoonheid en past daarmee helemaal in het karakter van het bijzondere kunstenaarsdorp Bergen. Het twee hectare grote terrein is naar ontwerp van ARB en MXT Landschappen omgevormd tot een lichtglooiend, duinachtig landschap, met een zo natuurlijk mogelijk karakter, zandkleurige verharding en een flinke vijver als regenwaterbuffer. De rondom aanwezige bomen vormen het decor en de tuininrichting bestaat uit een grote variëteit aan grassen, bloemen, struiken en bomen, waardoor er op elk moment van het jaar ergens op de Haaf iets bijzonders qua bloei, kleur en geur te ervaren zal zijn. Het gebouwde programma beslaat uiteindelijk drie villa’s van vier woonlagen met in totaal 41 verschillende appartementen met een woonoppervlak variërend van 120 tot 350 m2 en terrassen tussen de 25 en 140 m2. Alle bergingen bevinden zich samen met in totaal 60 parkeerplaatsen in half verdiepte kelders.

Indiener

Naam indiener
Martin Admiraal

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
BREIN architecten (voormalig ARB)
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Reinald Bosman

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
De Haaf Vastgoed, BotBouw Initiatief, Atelier Reinald Bosman (ARB)

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
MXT Landschappen / BREIN architecten
Naam fotograaf
Maxim Bosman

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending