Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Identiteit en icoonwaarde, Stedelijke vernieuwing

Projectgegevens

Naam project
Kerkcentrum + 2 woningen
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Multifunctioneel gebouw en woningen
Adres
Kerkstraat 3
Plaats
Den Hoorn
Gemeente
Texel
Gerealiseerd in
2017
(Bruto) Oppervlak (m2)
380

Algemene toelichting op het project

Sinds halverwege de 15e eeuw vormen de kerk en kerktoren van Den Hoorn een markant baken voor zeelui en landrotten. Van oudsher stond daarnaast een prachtige sobere stolp, die begin 20e eeuw afgebroken werd en vervangen door een woning met stolpschuur. Dat was geen verbetering. Recent werd op die locatie een kerkelijk centrum met 2 woningen ontworpen waarbij het programma van eisen van de kerkvoogdij op voorbeeldige wijze is ingepast in het beschermd dorpsgezicht Den Hoorn. Uitgangspunt vormde hierbij een krachtige stolp, passend in de Texelse traditie van soberheid.

Bij ontwerp en realisatie is veel aandacht besteed aan de detaillering. Het dak is vanaf de zichtzijden vrijwel geheel gesloten gehouden, zoals bij traditionele stolpboerderijen en conform de aanbevelingen van de Boerderijenstichting Noord-Holland in hun Dans der daklichten. Door het aanbrengen van een modern vormgegeven glazen pui, met een knipoog naar traditionele wagendeuren onder een kapel, is een visuele verbinding tussen kerkelijk centrum, kerk, kerkhof en de beroemde Texelse luchten gerealiseerd. Dat resulteert binnen in een lichte, hoge ruimte, met prachtig Texels noorderlicht en uitzicht op de kerk, de verre omgeving, de duinen en het bos.

Traditie en moderne vormgeving gaan hier hand in hand. Zonder de visuele concurrentie met de kerk aan te gaan, is deze sterke, robuuste stolp complementair daarmee. Samen vormen ze bijna een natuurlijke eenheid. Het resultaat is een parel voor het beschermd dorpsgezicht Den Hoorn en de PKN-gemeente Waal, Koog en Den Hoorn. Feitelijk vervult dit kerkelijk centrum met twee woningen een voorbeeldfunctie voor heel Texel.

Indiener

Naam indiener
J. Kramer

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Architectenburo Jan Kramer BV BNA
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
J. Kramer

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Kerkvoogdij Den Hoorn

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Architectenburo Jan Kramer BV BNA, Pronkbouw BV
Naam gebruiker
Kerkvoogdij Den Hoorn

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending