Categorie

Identiteit en icoonwaarde, Leefbaarheid en sociale cohesie, Stedelijke vernieuwing

Projectgegevens

Naam project
IKC Overhoeks
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Onderwijsgebouw
Adres
Grasweg 3
Plaats
Amsterdam Noord
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2020
(Bruto) Oppervlak (m2)
4.125 m2
Bouwsom (euro)
EUR 9.100.000

Algemene toelichting op het project

IKC Overhoeks is een modern en transparant BENG kindcentrum met royale ruimtes, hoogwaardige materialen en een luxe sportzaal voor interactief beweegonderwijs, die buiten schooltijden door de buurt kan worden gebruikt. Samen met het toekomstige centrale buurtplein vormt het gebouw de nieuwe verbinder in de hoogstedelijke wijk Overhoeks in Amsterdam, waarbij de opengewerkte getrapte pleinwand de relatie met zijn context versterkt en uitnodigt tot ontmoeting en samenwerking. Het kindcentrum is gerealiseerd op een compact kavel in een luw en groen openbaar gebied. Binnen de strakke envelop ontwikkelt de volumetrie van IKC Overhoeks zich naar boven toe steeds vrijer met dakterrassen voor de diverse gebruikers. Het compacte, getrapte en gestapelde gebouw is verdeeld over vijf bouwlagen rondom een levendig hart met opklimmende cascadetrap. De ‘open’ meandertrap verbindt de binnenwereld met het speelplein én de hele stad en verenigt alle gebruikers van het gebouw onderling en met de omgeving. De alles-in-een-school voor kinderen van 0-12 jaar is in opdracht van InNoord ontworpen en biedt een gezond en veilig pedagogische klimaat. De heldere gebouwsopzet met overzichtelijke plattegrond heeft een doordachte zonering en clustering van ruimtes. Dit maakt dat kinderen en bezoekers zich welkom voelen en de routing in het gebouw vanzelf spreekt. Het transparante gebouw biedt bij de lesruimten wel de benodigde kleinschaligheid afgestemd op de leeftijd van het kind. Energetisch is het gebouw zeer efficiënt. Zo zijn er hoge isolatiewaardes toegepast voor de gevels en zijn t.a.v. koeling van het gebouw alle ramen voorzien van drievoudige beglazing, zonwerend glas en externe zonwering. De kolommen structuur is zo opgebouwd dat de school in de toekomst kan mee veranderen met wisselingen van onderwijsmethodes of functie. Een slimme zonwering en kern zorgen ervoor dat het gebouw niet kwetsbaar is voor ongewenste bezoekers. De hoge plafonds en grote oppervlaktes glas dragen bij aan het comfort en maken dat het schoolgebouw voldoet aan Frisse scholen klasse B.

Indiener

Naam indiener
Rob Wesselink

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
rudy uytenhaak + partners architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Rob Wesselink, Duco Uytenhaak, Rudy Uytenhaak, Ivo Grasman, Philip Palmer, Vera Six, Rense Kerkvliet, Iris van den Brink, Daan Jansen

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
InNoord

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Promeijer (Projectmanagement), Pieters Bouwtechniek Haarlem (Constructeur), DWA (Installatie Adviseur), PW Vooijs Bouwkundig Advies (Bestek), Vaecon (Kostenadviseur), Bouwcombinatie K_Dekker – De Geus IKC (Aannemer), CBB Arnhem (Bouwdirectie)
Naam gebruiker
InNoord
Naam fotograaf
Pieter Kers | Beeld.nu

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending