Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Energie, klimaat en duurzaamheid, Herbestemming en hergebruik

Projectgegevens

Naam project
Hyatt Regency Spinoza Hotel
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
5 Star-hotel, 214 hotelkamers, 45 parkeerplaatsen, conferentiecentrum, vergaderruimtes
Adres
Sarphatistraat 102-108
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2017
(Bruto) Oppervlak (m2)
17.000 m2
Bouwsom (euro)
34 miljoen

Algemene toelichting op het project

Het nieuwe Hyatt Regency hotel is een semi-publiek gebouw van 17.000m2 met 211 kamers op de locatie van het voormalige Emma Kinderziekenhuis aan de Sarphatistraat. Het nieuwe hotel bevat alle voorzieningen van een internationaal vijfsterrenhotel zoals een conferentiecentrum, een ondergrondse parkeergarage, een restaurant met groene terrassen, en toegankelijke spa/fitness voorzieningen.

Aan de Sarphatistraat blijven drie historische gevel-aanzichten behouden, waarmee de cultuurhistorische waarde van het oude Emma kinderziekenhuis zichtbaar blijft. Het overige gedeelte wordt gesloopt en opnieuw opgebouwd tot een nieuw hotelgebouw, passend in de historische context. Het nieuwe gedeelte wordt voorzien van een aantal inhammen met groene keramische gevels. Op deze manier wordt de kleine ‘korrel’ van de Amsterdamse stratenstructuur overgenomen en vormt de nieuwbouw van het hotel de verbinding naar de grotere schaal van de historische kazernegebouwen verderop in de Sarphatistraat. De nieuwbouw is op de begane grond rondom maximaal open naar de straat met voornamelijk stedelijke/publieke functies.

De footprint en bebouwingsenveloppe noopten tot een maximaal gebruik en een compact volume. Van de kelder tot de verhoogde dakstructuur, waar de installaties volledig onzichtbaar zijn gerealiseerd. In de kelder bevindt zich tevens parkeren en de expeditie. Het gebouw heeft een BREEAM excellent certificaat toegekend gekregen. In het hotel wordt ten minste 20% minder energie verbruikt ten opzichte van een traditionele nieuwbouw, met 20% minder aan CO2 uitstoot. Hyatt Regency mag zichzelf prijzen als het meest duurzame hotel van Nederland.

Indiener

Naam indiener
Miyushi van Hijfte

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
Van Dongen-Koschuch architects and planners
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Frits van Dongen, Patrick Koschuch

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Styria BV (AEDES Real Estate / UBM Realitätenentwicklung AG) Hyatt Regency

Betrokken partijen

Naam gebruiker
Hyatt Regency
Naam fotograaf
Bart van Hoek

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending