Categorie

Identiteit en icoonwaarde, Klimaatadaptatie, duurzaamheid en energietransitie, Leefbaarheid en sociale cohesie, Stedelijke vernieuwing
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
HUB Alkmaar
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Kantoor
Adres
Pettemerstraat 7
Plaats
Alkmaar
Gemeente
Alkmaar
Gerealiseerd in
2018
(Bruto) Oppervlak (m2)
3200
Bouwsom (euro)
4.000.000

Algemene toelichting op het project

Verbind de stad met het gebouw was één van de ontwerpvragen van onze opdrachtgever. Een straat met vooral publieke gebouwen zoals Poppodium Victorie en de VUE Bioscoop. Een kantoorgebouw midden tussen het uitgaanspubliek. Vreemd zou je denken maar juist voor de opdrachtgever reden om deze locatie te kiezen. Op zoek naar vermenging van functies. Bij binnenkomst kan je in één oogopslag het gebouw overzien. Je komt binnen op een plein dat uitloopt in het restaurant / auditorium. Het plein ligt aan een vide van vier verdiepingen hoog, behalve op de begane grond liggen er op alle verdiepingen pleinen aan deze vide. Een lange houten trap met kast verbindt de pleinen met elkaar. De kast is voor persoonlijke invulling door de gebruikers van het gebouw. De pleinen zijn net zoals in de stad ontmoetingsplekken. Alle ruimtes aan de pleinen zijn transparant waardoor je elkaar overal ziet. De glazen binnenwanden maken het ook mogelijk om je even op je werkplek terug te trekken. Aan die pleinen liggen verscheidene overlegplekken. Op allerlei manieren kun je hier fysiek (samen)werken. Gelaagdheid in de architectuur die aan de buitenzijde zichtbaar is doordat elke verdieping verspringt en uitkraagt. In de kozijnen eenzelfde gelaagdheid door de verspringende kaders van cortenstaal gepoedercoat aluminium. Gelaagdheid die ook in software zit en die onder andere onze inspiratie was. Ter plekke van de bijzondere ruimtes in het gebouw een verbijzondering in de gevels. De plint van metselwerk met de vliesgevel in de vorm van het in trapvorm oplopend restaurant. Grotere openingen in de gevel als de ruimte daarachter bijvoorbeeld twee verdiepingen hoog is. Maximale transparantie levert een gebouw op wat gezien kan worden als huiskamer van de stad. Wonen en werken op dezelfde plek inclusief allerlei aanvullende voorzieningen zoals restaurant en sportschool. Voor de gemeente Alkmaar in haar totale gebiedsvisie gezien als het voorbeeld voor de herontwikkeling van dit oude bedrijventerrein. Ondertussen zijn er in de HUB ook popconcerten en lezingen, word er in het weekend kinderen spelenderwijs kennis bijgebracht in de IT wereld. Er is zelfs al een keer een huwelijk voltrokken. Het gebouw staat letterlijk open voor de stad.

Indiener

Naam indiener
Casper Schuuring

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
MONK Architecten BNA
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Casper Schuuring, Marijke van Suijdam, Mart Groenen

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Holder vastgoed b.v. Alkmaar

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
W4Y adviseurs b.v., Ingenieursburo Ulehake b.v., Tentij constructeur
Naam fotograaf
Peter Cuypers

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending