Categorie

Woningbouw
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
Het Waver
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
verzamelerf met woningbouw
Adres
Het Waver
Plaats
Grootschermer
Gemeente
Alkmaar
Gerealiseerd in
2015
(Bruto) Oppervlak (m2)
1993
Bouwsom (euro)
1.421.000

Algemene toelichting op het project

Grootschermer, Het Waver 14 sociale huurwoningen. Het langgerekte dorp Grootschermer, in de gemeente Alkmaar, ligt op de dijk van het Schermereiland tussen de grote droogmakerijen Beemster en Schermer. Onderzoek naar nieuwe bebouwingsmogelijkheden in de bestaande lintstructuren in het Noord-Hollandse landschap heeft geleid tot een veeleisend beeldkwaliteitsplan. Hierin is bepaald het Waver in te richten als ʻverzamelerfʼ. Zo worden de 14 woningen in een beperkt aantal wat grotere bouwvolumes opgenomen die zijn afgeleid van landelijke bouwvormen. De positie van de gebouwen is zorgvuldig gekozen zodat het doorzicht vanaf het dorpslint op het omringende landschap wordt hersteld. Het erf wordt afgescheiden met hagen zodat het één buurtje wordt. Alle parkeervoorzieningen zijn buiten het erf met zorg in de omgeving ingepast. Het beeldkwaliteitsplan vroeg om veel diversiteit in kleur en materiaal om te voorkomen dat het complex wat betreft uitstraling en schaal zou gaan overheersen t.o.v het historisch gegroeide dorp. In 2 vierkante volumes zijn de 8 kwadrantwoningen ondergebracht en in het langgerekte schuurmodel de 6 schuurwoningen voor de doelgroep ouderen en starters. De kwadrantwoningen zijn eengezinswoningen geschakeld in 2 blokjes van 4 woningen. Alle entrees zijn bereikbaar vanaf het ʻerf'. Enkele woningen hebben een terras, de overige woningen hebben als buitenruimte een stukje van het gemeenschappelijke erf. De kwadrantwoning zijn op het maaiveld opgetrokken uit metselwerk, dak en kopgevels zijn bekleed met dakpannen. De schuurwoningen bestaan uit 3 gelijkvloerse seniorenappartementen en 3 bovenwoningen in de kap. De gevels zijn van hout en het dak is met zink bekleed. Het ensemble van diverse bouwvormen, materialen en kleuren wordt gecompleteerd door een klein zwart houten bijgebouw met witte windveer, kenmerkend voor Grootschermer, waarin bergingen zijn opgenomen. Uiteindelijk zijn op een klein oppervlak in een dorpse setting 14 sociale huurwoningen gerealiseerd met een grote diversiteit.

Indiener

Naam indiener
Albert van den Brink

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
van den Brink | Tupker architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Frits Tupker, Jan Koning, Albert van den Brink

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Wooncompagnie

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Berkhout Tros / Bouwadviseurs, Genie Techni Engineering, Grontmij
Naam gebruiker
huurwoningen
Naam fotograaf
Frits Tupker

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending