Categorie

Participatie en actief burgerschap, Stedelijke vernieuwing

Projectgegevens

Naam project
Het Schetsblok Westlandgracht
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Wonen
Adres
Poeldijkstraat 329
Plaats
Amsterdam
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2016-2018
(Bruto) Oppervlak (m2)
3.600m² (waarvan 600 m² kelder)
Bouwsom (euro)
4,6 miljoen

Algemene toelichting op het project

Langs het water van de Westlandgracht ligt het Schetsblok, een woongebouw met 25 appartementen ontwikkeld door Stichting 4 Winden en KondorWessels vastgoed naar ontwerp van ANA architecten. De ligging van het Schetsblok is centraal, binnen de ring, midden tussen het Delflandplein en Hoofddorpplein met een goede aansluiting op de A10.

Voor de realisatie van het Schetsblok lag op deze plek een school. De sloop van het verouderde schoolgebouw bood de kans om de gesloten stedenbouwkundige structuur open te breken en een verbinding te leggen met de Hoofdorppleinbuurt aan de overkant van het water. Deze plek werd in de vernieuwingsplannen voor de Delflandpleinbuurt, aangewezen als CPO locatie waar toekomstige bewoners hun eigen woonwensen konden realiseren.

Het Schetsblok is ontwikkeld als efficiënte variant op de CPO, ook wel OCPO genoemd. Bij deze ontzorgde variant van de CPO ligt het proces op het grensvlak van traditionele projectontwikkeling (PO) en Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). De bouwgroepleden hadden zeggenschap over grootte, positie, indeling en afwerking van hun woning. Maar zonder de nadelen van CPO, waarbij veel tijd verloren gaat aan het vergaderen over alle details van een project.

Als resultaat heeft het Schetsblok een grote variatie aan woningen binnen een heldere structuur. De appartementen op de begane grond en eerste verdieping zijn samengevoegd tot maisonnette-appartementen en op de zesde verdieping bevinden zich twee penthouses. De principes van het Schetsblok worden weerspiegeld in de gevels. Deze bestaan uit een raamwerk van betonbanden waarin sprake is van een hoofdgrid en een subgrid. Het hoofdgrid correspondeert met de structuur van het casco. Het subgrid wordt ingezet om woningver- en indelingen mogelijk en zichtbaar te maken. De invullingen van de gevel bestaan uit dichte delen bekleed met aluminium strekmetaal en aluminium puien.

Het Schetsblok legt een verbinding met de buurt. Het sluit direct aan op het park, vanaf de terrassen van de maisonnettes op de begane grond hebben de bewoners direct toegang tot het park. De bewoners bepaalden gezamenlijk de inrichting van het park en het wordt ook door hen beheerd.

Indiener

Naam indiener
T.E. van Slooten

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
ANA architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Marcel van der Lubbe en Jannie Vinke, Team: Bas Hoevenaars, Joeri van Wijk, Jilles van Eibergen Santhagens

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
4Winden en Kondor Wessels Vastgoed

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Nieman (installatie- en bouwfysisch advies) en Van Rossum (constructie)
Naam fotograaf
ANA architecten

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF