Categorie

Utiliteitsbouw
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
Herbouw van een kerk
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Kerk
Adres
Werf 2
Plaats
Rijsenhout
Gemeente
Haarlemmermeer
Gerealiseerd in
2015

Algemene toelichting op het project

Nadat het kerkgebouw uit 1969 was afgebrand, werd een prijsvraag voor een nieuw ontwerp uitgeschreven. Ons winnende ontwerp is gebaseerd op twee uitgangspunten: het hergebruiken van de sterke punten van de oorspronkelijke architectuur en het creëren van een echte ontmoetingsfunctie. De constructieve schijven in de plattegrond van het oude gebouw kregen extra nadruk en vormen nu de ruggengraat van de kerk. Gevelopeningen op verschillende hoogten zijn toegevoegd om direct en indirect daglicht het gebouw binnen te laten en de functie van het gebouw, een godshuis, te versterken. Een deel van de binnenruimte is opgeofferd voor een rustgevende groene patio. Door verschillende hoogtes te introduceren wint het kerkgebouw aan kracht en identiteit. De sobere klokkentoren, waarvoor reeds in 1969 een bouwvergunning was afgegeven, maar die nooit eerder is gebouwd, is nu een baken in Rijsenhout. Via een hoge uitnodigende entree betreden bezoekers een centrale ontmoetingsruimte die voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Natuurlijke materialen als hout en rustgevende kleuren, geven de ruimte een aangename, ontspannen sfeer. Vanuit deze centrale ruimte zijn alle overige ruimtes bereikbaar. De kerkzaal is georiënteerd op een bijzonder altaarstuk waarachter een mijmerwand schuilgaat. Daglicht komt binnen via hoge horizontale ramen die het dak als het ware optillen en door een hoog kruisvormig raam bij de mijmerwand. De diagonale opstelling in de zaal draagt bij aan het onderlinge contact. Naast de kerkzaal bevindt zich een tweede grote zaal die via een schuifwand bij de grote zaal betrokken kan worden. Aan de andere kant van de ontmoetingsruimte zijn kleinere zalen voor vergaderingen of bijeenkomsten. Het kerkgebouw is volop in gebruik, ook als jeugdhonk, film- en eethuis en vervult zo de ontmoetingsfunctie die wij met ons ontwerp wilden realiseren. Het sobere lijnenspel in het kerkgebouw is doorgetrokken naar de buitenruimte, die uitnodigt het gebouw binnen te gaan.

Indiener

Naam indiener
Jasper van Rijn & Carlo Abdul

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
ENZO architecten & interieur
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Jasper van Rijn & Carlo Abdul

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
P.K.N Rijsenhout

Betrokken partijen

Naam fotograaf
Frank Karssing

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending