Categorie

Herbestemming, hergebruik en transformatie, Identiteit en icoonwaarde, Stedelijke vernieuwing
Stem op deze inzending!

Projectgegevens

Naam project
Harbour Club
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Wonen, cultuur, horeca
Adres
Cruquiusweg
Plaats
Amsterdam Oost
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2021
(Bruto) Oppervlak (m2)
10.200 m2

Algemene toelichting op het project

De oude wijnterminal uit 1901 tussen Cruquiusweg en Entrepothaven is sinds 2012 het adres van restaurant The Harbour Club. Hij is nu een onderdeel geworden van een nieuw, krachtig ensemble met een kloeke, industriële uitstraling. Betonnen kaders met een invulling van glas en bronskleurig aluminium refereren aan de oude industriële haven met zijn pakhuizen. Drie stalen wijnsilo’s op het dak vormen een nieuw icoon voor het Cruquiuseiland. Het gebouw aan de nieuwe jachthaven heeft een programma van 10.000 m². Een bruisende mix met restaurant, eventlocatie, 81 starterswoningen, drie luxe stadswoningen en 5 woon-werkwoningen. De parkeerplaatsen voor het project worden in een ondergrondse garage op de kavel ernaast gerealiseerd. De karakteristieke wijnterminal met zijn fraaie houten constructie behield de functie als restaurant, ook tijdens de bouw. Na de demontage van de naastgelegen bedrijfshal uit de jaren '90 kwam de oorspronkelijke baksteengevel aan de Cruquiusweg deels weer in het zicht. Op deze goed zichtbare plek is nu een nieuw plein met de entree voor het restaurant en de eventlocatie. Het terras aan het water sluit aan op de nieuwe openbare promenade langs de kade. De L-vormige nieuwbouw van zes lagen sluit aan op de typologie van de nieuwbouw ernaast. Echte blikvangers zijn de drie stalen wijnsilo’s op het dak. Zij zijn als icoon van de eilandgeschiedenis behouden en hebben een nieuwe functie als opgetilde luxe stadswoning. De woningen met drie verdiepingen staan op een gezamenlijk dakterras in een groen daklandschap. Op de onderste drie lagen aan de Cruquiusweg is de nieuwe eventruimte van The Harbour Club gevestigd. Met het doos-in-doos-principe is de ruimte geheel losgekoppeld van de overige functies in het gebouw om geluidsoverlast te voorkomen. Een tweede, glazen huid vormt bovendien een bufferzone en dient als foyer. Een deel van de starterswoningen zijn 3,6 m brede doorzon-studio’s boven de eventruimte met aan weerzijden een loggia en een leefgalerij. Het andere deel zijn eenzijdig georiënteerde woningen die aan de restaurantkant vijf meter over het oude pakhuis kragen met fraai uitzicht over de haven en het nieuwe mos-sedum dak op de oude wijnterminal.

Indiener

Naam indiener
Katja Wachtelborn

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
LEVS architecten
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Amvest

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Pieters Bouwtechniek, Linssen, Nieman-Valk Technisch Adviesbureau, Level Acoustics & Vibration, RHDHV, JMJ Bouwmanagement
Naam gebruiker
The Harbour Club, particulieren
Naam fotograaf
LEVS architecten, Stadsarchief Amsterdam, Nico Alsemgeest

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending