NOMINATIE
ARIE
KEPPLER
PRIJS 2022
MOOI NOORD-HOLLAND
Op maat gemaakt

Categorie

Cultuurhistorie als inspiratiebron, Identiteit en icoonwaarde, Natuur en ecologie

Projectgegevens

Naam project
Gibbonpaviljoen ARTIS
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Dierenverblijf en horecaluik
Adres
Plantage Kerklaan 38-40
Plaats
Amsterdam Centrum
Gemeente
Amsterdam
Gerealiseerd in
2021
(Bruto) Oppervlak (m2)
210 m2
Bouwsom (euro)
NVT

Algemene toelichting op het project

ATELIERFRONT heeft in ARTIS een paviljoen gerealiseerd voor een gibbonfamilie. Het paviljoen past in de monumentale context van het park en bij de progressieve ideeën van ARTIS, waarin dierenwelzijn en duurzaamheid centraal staan. Het ontwerp is een elegante structuur die opgaat in zijn omgeving. Het gebouw creëert een habitat voor de mensapen, waar ze al hun natuurlijke gedrag vertonen. Als typologie kozen we voor de boomgaard; een inclusieve plek waar mens, dier en plant in harmonie zijn. De gibbon is thuis slingerend tussen de boomtoppen. De houten structuur is daarom uitgezet op de reikwijdte van de gibbon. Door middel van een elegante luchtbrug is het paviljoen verbonden met het buitenverblijf. Aan de achterzijde biedt een houten volume plaats aan nachtverblijven. In het andere volume zit een horeca luik dat uitkomt op een knus terras. Het gibbonpaviljoen staat in het stedelijke deel van ARTIS. Het gebouw herstelt de symmetrie aan het einde van de monumentale Papegaaienlaan en de zichtas naar de zuidelijke parkroute. Het paviljoen, met ranke kolommen en geknikte liggers, past stilistisch bij de overige bebouwing van ARTIS. De liggers, die zich als boomtakken uitstrekken, nodigen uit om naar boven te kijken. De luchtige en lichte houten structuur laat ruimte voor doorkijkjes, creëert zichtlijnen in het park en toont de bestaande monumentale bomen rondom het gebouw vanuit verrassende hoeken. Het paviljoen voldoet aan de duurzame doelstellingen uit het masterplan ARTIS 2030. Het is in gebruik CO2 neutraal. De constructie is modulair opgebouwd uit gelamineerd FSC Siberisch lariks en afgewerkt met een ecologische beits. De groene daken dragen bij aan biodiversiteit en opslag van regenwater. Door het dak wordt natuurlijk geventileerd. Binnen in het verblijf zorgen levende planten voor een prettig binnenklimaat. Het paviljoen stelt de relatie aan de orde tussen mens en dier, tussen natuur en cultuur. We wilden de bezoekers zo goed mogelijk in de gelegenheid stellen om de gibbons te bekijken en over ze te leren. Vanuit verschillende hoeken lijkt het soms alsof er mensen ín het verblijf staan. Zo kijk je niet alleen naar de gibbon, maar ook naar de mens die naar de gibbon kijkt.

Indiener

Naam indiener
Thomas Buijs

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
ATELIERFRONT
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Marita Bijlsma, Thomas Buijs

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
ARTIS NATURA MAGISTRA (projectmanager Linda van Leeuwen)

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
BreedID, Bistua Nova, Onderwaater Bouwkundig Ingenieursbureau
Naam gebruiker
NVT
Naam fotograaf
Laura Zalenga

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending