Categorie

Utiliteitsbouw

Projectgegevens

Naam project
Gemeentehuis Bloemendaal
Functie/ invulling van het gebouw of gebied
Gemeentehuis
Adres
Bloemendaalseweg 158
Plaats
Overveen
Gemeente
Bloemendaal
Gerealiseerd in
2015
(Bruto) Oppervlak (m2)
4500 m2
Bouwsom (euro)
EUR 7.500.000

Algemene toelichting op het project

Met het ontwerp voor het nieuwe gemeentehuis Bloemendaal bouwen NEXT architects, Rudy Uytenhaak architecten en Peter de Ruyter landschapsarchitectuur voort op de rijke geschiedenis van de plek, de buitenplaats Bloemenheuvel in de binnenduinrand. De realisatie is het sluitstuk van de fusie van de gemeenten Bloemendaal en Bennebroek die in januari 2009 in gang is gebracht. Met deze centrale huisvesting heeft de gemeentelijke organisatie, die de kernen Bloemendaal, Overveen, Aerdenhout, Vogelenzang en Bennebroek omvat, ook een fysieke uiting gekregen. Eén adres, één gezicht, één identiteit. Uytenhaak en NEXT kregen in 2011 de opdracht het bestaande gemeentehuis uit 1966 te revitaliseren, te verduurzamen en geschikt te maken voor Het Nieuwe Werken. Het oorspronkelijke voorhuis en de karakteristieke voorgevel, die afgeleid zijn van het landhuis dat de landschapsarchitect J.D. Zocher in 1820 op deze locatie bouwde, is behouden gebleven. Dit geldt ook voor de kenmerkende gebogen aanrijroute richting de ceremoniële entree 'tussen de pilaren'. Erachter is een volledig nieuw en compact gebouw geplaatst binnen de contour van de oudbouw. Een afgraving in de vorm van geplooide gazons creëert licht en ruimte op de begane grond. De nieuwe publieksentree aan de zuidzijde in de vorm van een licht hellend ontvangstplein sluit hier naadloos op aan. De ontwerpers slagen er daarmee in om het nieuwe programma veel opener en publieksvriendelijker te realiseren binnen de contouren van het oude gebouw, mét behoud van de karakteristieke identiteit. Het oorspronkelijke en het nieuwe gebouw zijn één geworden, omringd door een nieuw landschap dat voortbouwt op de kenmerken van de Engelse landschapsstijl. Het gemeentehuis van Bloemendaal heeft een belangrijke publieke functie en moet samenwerking, transparantie van bestuur en ontmoeting bevorderen. Essentieel is de implementatie van een burgerzaal in het hart van het gebouw, waarmee de interactie tussen burger en overheid is versterkt. Vides en een patio brengen daglicht tot diep in het gebouw. Daarmee lukt het om een heel compact gebouw te realiseren waarin het daglicht genereus binnenkomt. Gebruik van lichte en natuurlijke materialen, zoals bamboe en subtiele kleuraccenten in het meubilair, maken van het interieur een prettige omgeving en een aangename werkplek.

Indiener

Naam indiener
Marijn Schenk

Ontwerper/ Beleidsmaker

Naam bureau/ organisatie
NEXT architects en Rudy Uytenhaak architectenbureau
Naam projectontwerper(s)/ beleidsmaker(s)
Marijn Schenk, Michel Schreinemachers, Bart Reuser met Tara Steenvoorden, Jurriaan Hillerström , Sylvia Hendriks, Arno Kwint, Robbert Bron, Hilda van Gortel, Paulo Borlido (NEXT architects); Rudy Uytenhaak, Tomer Meirom, Saskia Oranje (Rudy Uytenhaak Architectenbureau)

Opdrachtgever

Naam opdrachtgever
Gemeente Bloemendaal

Betrokken partijen

Relevante adviseurs
Peter de Ruyter landschapsarchitectuur, Haarlem; Pieters Bouwtechniek, Amsterdam; DWA, Amsterdam; Bremen Bouwadviseurs, Heerlen; J.P. van Eesteren, Amsterdam; Deerns raadgevende ingenieurs, Amsterdam
Naam fotograaf
Dirk Verwoerd

Afbeeldingen & Projectinformatie

Download hier de projectinformatie PDF

Deel deze inzending